I Folkets radios avsnitt “Kossan – miljöbov eller hjälte?” träffar Per Shapiro bonden Martin Sylwan, som gått över till så kallat regenerativt jordbruk. I detta ser man över hela ekosystemets välmående, ett synsätt som ofta saknas i den “klimatsmarta” matproduktionen.
Ofta blir kor utmålade som miljöbovar och det används ofta som argument för att fasa ut köttätandet ur samhället för att istället övergå till mer växtbaserat ”kött”, syntetiskt ”kött” eller andra proteinkällor som insekter. En fråga som dock sällan tas upp i matproduktion är huruvida maten kommer från ett välmående ekosystem eller ett sjukt. Mycket av den så kallade ”klimatsmarta” maten produceras nämligen i storskaliga industriella odlingslandskap. I dessa utarmas ekosystemen av bekämpningsmedel, konstgödsel, monokulturer och plöjning.
Samtidigt finns en växande trend bland lantbrukare som i stället har sitt fokus på att förbättra livskraften i ekosystemen. Bonden Martin Sylwan är en av dem som övergått till ett regenerativt jordbruk, där man vill bygga upp och förbättra naturliga biologiska processer och kretslopp i och ovan jord. Enligt detta synsätt klingar ordet “hållbarhet” fel när ekosystemen redan är plågade och sjuka. Bland annat flyttas hans kossor och får så gott som dagligen nytt bete för att efterlikna det sätt som betande djur har rört sig i landskapet under eoner av tid på vår planet.