Förintelsen av Palestina

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 22 december 2023
Ruiner efter en byggnad i Gaza efter att Israel attackerat staden den 8 oktober.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I Folkets radios nya avsnitt berättar den svensk-palestinska författaren Nada Alami om sin syn på situationen i Gaza och Palestina. Alami menar att den är en följd av ett etniskt rensningsprojekt som inleddes redan 1948.

I Gaza fylls himlen av krigsflygplan, attackhelikoptrar, drönare, artillerigranater och missiler från Israel efter en kort vapenvila. De som drabbas värst är civila, där cirka hälften uppskattas vara barn. 1,8 miljoner människor är drivna på flykt och enligt Amnesty finns inte längre någon säker plats att söka skydd.

Israels officiella förklaring till kriget är att det är ett svar på attentatet från den islamistiska terrorrörelsen Hamas, som skedde den 7 oktober. Samtidigt finns det mycket som tyder på att målsättningen i praktiken är att driva bort den palestinska befolkningen, vid sidan av de omfattande bombningarna, genom att blockera införsel av el, drivmedel, vatten, mat och mediciner. Nada Alami ser kriget som en fortsättning på ett sionistiskt projekt att rensa landet från dess ursprungsbefolkning. Alami fördrevs själv med sin familj och 750 000 andra palestinier under 1948 men har fortfarande familj kvar i Gaza.

Vidare talar man i programmet med Ingmar Carlsson, som är pensionerad Mellanösterndiplomat och författare.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!