Vin, vinglas och kärleken för vin

publicerad 21 oktober 2021

Аtt avnjuta ett glas riktigt gott vin är bland det absolut bästa i vår vardag. Kärleken för denna gudomliga dryck växer bland svenskar. Även om vi nordbor är kända för vår förkärlek för öl kan vi idag konstatera att vinet har kommit närmare svenskarnas hjärtan.

Vad går ihop med vin? God mat, så klart men inte bara det. Vad sägs om en fin dukat bord eller några tända ljus? Visst passar det bra? Och vi ska inte glömma passande vinglas för att göra allt rätt.

Välj rätt vinglas

Ja, det är klart att det rätta vinglaset bidrar till ens upplevelse. Vad ska du tänka på när du väljer vinglas? Några råd följer:

  • Vinsorten är ledande vid val av vinglas. Stora vinglas går ihop med rött vin. Smalare sådana passar vitt vin.
  • Det finns stort utbud av glas. Vill du investera rekommenderas det kristallglas. De går aldrig ur mode och känns lyxiga.
  • Vitt vin och rosé kan serveras i samma glas, av samma form.
  • Glaskollektioner innehåller oftast alla sorters glas du behöver i ett hushåll. Att köpa en sådan kollektion kan underlätta dig.

Kom ihåg att glassortimentet är stort. Det förekommer relativt stora skillnader i prisklasser. Fastställ gärna din budget för att kunna lättare söka rätt vinglas som erbjuds i ett pris du har råd med.

Vin och mat

Gott vin och god mat är en kombination som få kan blunda för. Vilka maträtter går väl ihop med vinet? Spelar vinsorten roll? Här kommer några traditionella mat och vinförslag:

  • Vinsorten spelar roll. Här kommer ett exempel. Syra är en vinsort som ofta används för röda viner. Dess syrliga eftersmak gör att det passar till vilt kött.
  • Vitt vin passar fis och kycklingrätter
  • Rosé går väl ihop med efterrätter eller en färsk grönsallad
  • Dessertvin serveras till fräsch somrig frukttårta

Inspiration för mat i kombination med vin hittar du bland annat på nätet i sajter som handlar om just matlagning. Det finns gott om härliga recept och tips.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.