Foto: Flickr/pedrosimoes7/CC BY 2.0

Är vin det bästa botemedlet för depression?

Publicerad 30 november 2013, uppdaterad kl. 21:12

Drick mellan två och sju glas vin i veckan och du minskar risken för att hamna i depression. Det resultatet presenteras i en studie från ett spanskt universitet. Studien är intressant och förtroendeingivande, men finns det andra sätt för att motverka depressioner?

Studien kommer från universitetet i Navarra och omfattade 5500 testpersoner mellan 55 och 80. Studien fick resultatet att de som dricker måttliga mängder vin minskar risken för depression med 32 procent.

Det är inte den första studien som fått resultatet att vin kan hjälpa mot depression. Rött vin är sedan tidigare känt för att vara rikligt på antioxidanter och för att hjälpa kroppen att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Annons:


Men för att vinet ska ha en antidepressiv effekt ska det drickas med måtta, annars riskerar depressionerna att bli ännu värre och man kan hamna i ett alkoholmissbruk.

Den prisbelönta läkaren Joseph Mercola har gått igenom nackdelarna och fördelarna med vindrickande. Han tycker inte att man ska dricka vin för sakens skull.

Enligt mig, så nej. Detta beror till största del på att alkoholen är ett nervgift, vilket betyder att det kan förgifta hjärnan, trots att det finns andra nyttiga ämnen i rött vin. Dessutom kan det störa den känsliga hormonbalansen och ett mängddrickande av öl och sprit kan fördubbla chansen att utveckla tjocktarmscancer.

Nya Dagbladet skrev nyligen om att fyra av tio av de mest sålda lådvinen på Systembolaget innehöll bekämpningsmedel. Jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre, någonting som ger Mercola vatten på sin kvarn.

Men finns det andra sätt än att dricka vin för att förhindra och förebygga depressioner? Ja det finns det.

Det finns evidens att fysisk aktivitet har en depressionsreducerande effekt genom olika biokemiska och psykologiska faktorer. Det enligt en litteraturstudie vid Malmö Högskola.

I flera studier vid kanadensiska universitet presenteras fakta för att omega 3-fettsyror är anti-depressivt. Depressioner kan ofta vara associerade med låga mängder omega 3-fettsyror i kroppen. I bland annat hampa- och solrosolja finns det rikligt med fettsyror.

Statens beredning för medicinsk utvärdering har hittat ett samband mellan D-vitaminbrist och depressioner. För att få i sig D-vitaminer rekommenderas att förtära fiskleverolja, fet fisk, lever och äggula.

 

NyD Analys

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Lennart Sjöberg

  Alkohol skapar depressioner. “Ett glas vin till maten?” är den ledande frågan när en läkare frågar om en patients alkoholvanor… svaret brukar bli ett instämmande nickande och så är den saken avklarad… att sanningen är att de som svarar så oftast låter maten stå på spisen och springer till skogs med bara en sko på fötterna och blir borta i tre dygn kommer liksom inte riktigt fram… vin är alkohol som är ett kraftigt rusmedel med bitvis fruktansvärda följdverkningar, varav depression är en av de minsta.

 • Henrik Holst

  Sanningen är den, att en alkoholist ljuger om sina alkoholvanor är ovidkommande för studien i fråga.

 • Tony

  “I bland annat hampa- och solrosolja finns det rikligt med fettsyror.”

  Fettsyror ja, men av dessa två fröoljor så är det bara hampfröolja som innehåller omega-3.
  Solrosolja innehåller stora mängder omega-6 vilket man bör vara försiktig med, speciellt om man lider av omega-3-brist.

 • buscador

  Titta på en teknik som kallas Aspectics och se att depression är resultatet av att ett uppsatt mål kolliderar med något som motsätter sig ditt mål. Alltså inget kemiskt utan snarare på gravitationsnivå.
  Polvänd i sinnet din eller motståndarens mål och deperssionen/problemet går poof.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend