Är vin det bästa botemedlet för depression?

Drick mellan två och sju glas vin i veckan och du minskar risken för att hamna i depression. Det resultatet presenteras i en studie från ett spanskt universitet. Studien är intressant och förtroendeingivande, men finns det andra sätt för att motverka depressioner?

publicerad 30 november 2013

Studien kommer från universitetet i Navarra och omfattade 5500 testpersoner mellan 55 och 80. Studien fick resultatet att de som dricker måttliga mängder vin minskar risken för depression med 32 procent.

Det är inte den första studien som fått resultatet att vin kan hjälpa mot depression. Rött vin är sedan tidigare känt för att vara rikligt på antioxidanter och för att hjälpa kroppen att hålla blodsockret på en jämn nivå.

Men för att vinet ska ha en antidepressiv effekt ska det drickas med måtta, annars riskerar depressionerna att bli ännu värre och man kan hamna i ett alkoholmissbruk.


Annonser:


Den prisbelönta läkaren Joseph Mercola har gått igenom nackdelarna och fördelarna med vindrickande. Han tycker inte att man ska dricka vin för sakens skull.

Enligt mig, så nej. Detta beror till största del på att alkoholen är ett nervgift, vilket betyder att det kan förgifta hjärnan, trots att det finns andra nyttiga ämnen i rött vin. Dessutom kan det störa den känsliga hormonbalansen och ett mängddrickande av öl och sprit kan fördubbla chansen att utveckla tjocktarmscancer.

Nya Dagbladet skrev nyligen om att fyra av tio av de mest sålda lådvinen på Systembolaget innehöll bekämpningsmedel. Jämfört med godkänd dos i dricksvatten låg vinvärdet som mest 55 gånger högre, någonting som ger Mercola vatten på sin kvarn.

Men finns det andra sätt än att dricka vin för att förhindra och förebygga depressioner? Ja det finns det.

Det finns evidens att fysisk aktivitet har en depressionsreducerande effekt genom olika biokemiska och psykologiska faktorer. Det enligt en litteraturstudie vid Malmö Högskola.

I flera studier vid kanadensiska universitet presenteras fakta för att omega 3-fettsyror är anti-depressivt. Depressioner kan ofta vara associerade med låga mängder omega 3-fettsyror i kroppen. I bland annat hampa- och solrosolja finns det rikligt med fettsyror.

Statens beredning för medicinsk utvärdering har hittat ett samband mellan D-vitaminbrist och depressioner. För att få i sig D-vitaminer rekommenderas att förtära fiskleverolja, fet fisk, lever och äggula.

 

NyD Analys
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.