Vilka långkalsonger ska jag köpa inför vintern?

publicerad 15 augusti 2023
långkalsonger

Med rätt typ av långkalsonger kommer det bli mycket skönare att vara utomhus när det är kyligare. Men vilka långkalsonger är de bästa? Det finns flera varma långkalsonger i olika material. Vilket som är bäst beror helt enkelt på vad du själv tycker och tänker. Kort sagt är det endast du själv som kan avgöra vilka som är bäst.

Tänk därför efter ordentligt innan du väljer vilka långkalsonger du ska köpa. Ett tips är att du gör en jämförelse mellan de olika materialen för att hitta bäst.

Rätt material för aktiviteter

När det kommer till långkalsonger för herr och dam är det lätt att se hur stort utbudet egentligen är. Förutom att långkalsongerna ska sitta bra på kroppen och vara bekväma är materialet också en viktig del. Vissa material är bäst när du ska utöva olika aktiviteter. Andra material är istället bättre för att endast hålla dig varm. Några av de vanligaste material långkalsonger tillverkats i är bland annat ull, bomull och bambu. Ett annat sätt att dela upp långkalsongerna via material är syntetiska och naturmaterial.

Långkalsonger i syntetiskt material

Ett par långkalsonger som tillverkas med syntetiska material innebär oftast att de består av polyester. Det här är ett material som har rätt snabb torkningsförmåga vilket innebär att långkalsonger i detta material kan vara bäst vid blötare förhållanden. Väljer du långkalsonger i polyester kommer du alltså hålla dig varm samt torr. Materialet har nämligen mer än snabb torkningsförmåga, det består även av fuktavledande egenskaper.

Detta syntetiska material är dessutom relativt slitstarkt vilket innebär att långkalsonger i syntetiska material kan vara bäst för dig som sysslar med högintensiva aktiviteter.

Fördelar:

 1. Torkar snabbt.
 2. Fuktavledningsförmåga.
 3. Väldigt slitstarkt material.

Långkalsonger i ull/merinoull

En annan typ av långkalsong är de som tillverkats i ull. Dessa långkalsonger fungerar utmärkt för de kallaste vädren. Ull, eller snarare merinoull, består av både svalkande och värmande egenskaper. Det gör ull långkalsonger till ett väldigt bra alternativ när du vill hålla dig varm utan att svettas. Materialet består dessutom av väldigt mjuka fibrer som kommer göra långkalsongerna väldigt sköna att ha på sig.

Långkalsonger tillverkade i ull fungerar bra för både aktiviteter med lång och hög intensitet.

Fördelar:

 1. God andningsförmåga.
 2. Har båda svalkande och värmande egenskaper.
 3. Behåller formen väldigt bra. Slits inte ut.
 4. Börjar inte lukta svett efter fåtal användningar.

Långkalsonger i bambu

Bambumaterialet påminner en hel del om bomull, i alla fall till utseenden. Dock är bambumaterial mjukare, låter din hud andas och håller dig varm på vintern. Materialet fungerar dock även svalkande när det är lite varmare ute. Bambumaterialet går att beskriva som en typ av blandning mellan kashmir och silke. Mjukheten försvinner dessutom inte efter tvätt. Bambu är dessutom ett av de få materialen som aldrig skrynklar sig. Det sägs att långkalsonger i bambu rekommenderas främst för personer som letar efter ett väldigt mjuk tyg, eller dig med känslig hud.

Fördelar:

 1. Både svalkande och kylande egenskaper.
 2. Väldigt mjuk material.
 3. Bra för personer med känslig hud.
 4. Hållbart material som inte skrynklar sig.

Långkalsonger i bomull

Ett av de vanligaste material i kläder är bomull. När det kommer till långkalsonger kan det dock vara bättre att välja andra material. Trots att bomull kommer hålla dig relativt varm absorberar det dessutom fukt väldigt lätt. Det innebär att om du svettas kommer kläderna snabbt kännas blöta. Sitter du dock endast hemma och känner dig lite kylig kan långkalsonger i bomull fungera helt okej.

Fördelar:

 1. Relativt varma.
 2. Bekväma.
 3. Mjukt material.