Vad ska du tänka på när du väljer elleverantör?

publicerad 17 november 2022

Det finns många saker att tänka på när man väljer elleverantör. Det är viktigt att man först och främst tittar på priset per kilowattimme. Du vill inte betala mer än du behöver, så det är viktigt att jämföra olika elleverantörers priser. Det är också bra att titta på hur stor avgiften är per månad eller per år. Andra saker som kan vara bra att titta på är hur lätt det är att komma i kontakt med leverantören om du har frågor eller problem, och om de har några erbjudanden eller rabatter.

Vilken typ av elavtal vill du ha?

Det finns flera olika typer av elavtal, och det kan vara svårt att veta vilken man ska välja. Det beror på hur mycket el man använder, och vilka begränsningar man har. De flesta avtalen innehåller en månadsavgift, och det är vanligtvis den högsta kostnaden. Därefter följer en per-kWh-avgift, som är den avgift man betalar för varje kilowattimme (kWh) el man använder. Det finns också fasta och rörliga priser, och det är viktigt att veta skillnaden mellan dem. Fasta priser innebär att priserna inte förändras under avtalstiden, medan rörliga priser kan göra det. Rörliga priser är ofta lite dyrare i början, men de kan sjunka under avtalstiden om elpriserna går ner.

Hur mycket el använder du per år?

Det är svårt att säga exakt hur mycket el man använder per år, eftersom det beror på en mängd olika faktorer. Men generellt sett så brukar elbolag uppskatta att ungefär 1 000 kWh per person och år. Detta innebär att en familj på fyra personer brukar förbruka cirka 4 000 kWh per år. Detta skiljer sig naturligtvis från hushåll till hushåll.

Hur kan man minska elförbrukningen?

En av de enklaste sakerna du kan göra för att minska din elförbrukning är att installera energisparlampor i alla rum. Dessa lampor använder mindre energi och varar längre än vanliga glödlampor, vilket innebär att du kommer att spara pengar. Du kan också titta på ditt centraldammsugarsystem och se till att det är effektivt. Det finns olika typer av system, men ett bra alternativ är ett system som använder mindre energi och ger bättre sugkraft. Det finns också flera apparater i ditt hem som du kan byta ut mot mer energieffektiva modeller, såsom tv: n, kylskåpet och diskmaskinen. Byt ut gamla apparater mot nya med ENERGY STAR-märket för att försäkra dig om att du sparar energi.

Det finns en uppsjö av olika elleverantörer, och det kan vara svårt att veta vilken som passar just dig. Därför är det bra att tänka igenom vad du prioriterar, och vad som är viktigt för just dig.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.