Vad innebär akut lån med betalningsanmärkning?

publicerad 18 juni 2021
akut

Lånemarknaden i Sverige är relativ stor. Det finns både banker och alternativa aktörer som du kan söka lån hos. Ett bra exempel är bolån där lånebeloppet är stort, du ansöker om det i en bank och behöver säkra lånet med fast egendom. Ett annat exempel är de så kallade sms lån eller snabblån. Där är reglerna och kraven helt annorlunda. Mer om dem hittar du under nästa rubrik. Innan vi övergår till den delen låt oss besvara frågan vad innebär akut lån med betalningsanmärkning? I de flesta fall handlar det om mindre lån (eller sms lån) och avser låntagare som behöver pengarna akut. Vissa långivare accepterar klienter som redan har en betalningsanmärkning från tidigare. Akut lån med betalningsanmärkning beskriver en låneprodukt som du kan hitta på dagens svenska lånemarknad.

Allt du behöver veta om sms lån

Vad behöver du egentligen veta om smslånen? Här kommer en lista över de viktigaste punkterna:

  • Sms lån har en kort avbetalningstid. Oftast handlar det om en månad/30 dagar
  • Lånen har högre räntenivåer jämfört med bankernas
  • I många fall förekommer det olika former av avgifter
  • Sms lån handlar oftast om lägre belopp jämfört med bolån eller billånen som bankerna erbjuder

 

Långivare har olika krav när det kommer till låneprodukterna de erbjuder. Informera dig alltid om vilka regler som gäller ett visst lån innan du tecknar låneavtalet.

Gör en pengaberäkning innan du lånar

Det viktigaste du måste göra innan du tar ett lån är att försäkra dig om att du faktiskt kan betala av det. Missade amorteringar kan bli dyra i längden. Dessutom hamnar du i UC med en betalningsanmärkning, vilket försämrar din chans att ta ett lån i framtiden. Sen finns det sms lån som beviljar alla, men med andra ord måste du se till att alltid betala i tid. För att veta ifall du kan göra det är det bäst att titta på din budget i förväg. Hur mycket tjänar du varje månad? Har du råd att amortera lånet utan större problem? Svara gärna på dessa frågor innan du lånar pengar.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.