Vad drar mest el i ditt hem?

publicerad 31 januari 2023

Har du någonsin tänkt på vilka hushållsmaskiner och aktiviteter i ditt hem som står för det största el-förbruket? Om du har sett till att få bästa elavtalet hos Elavtaldirekt så bör du också vara medveten om vad som drar mest el i ditt hem. Inte för att du därefter ska börja diska och tvätta för hand. Det finns andra skäl till att bli medveten om detta.

Ett smart steg mot bättre ekonomi är att förstå vad saker och ting kostar. Elräkningen kommer ju inte att visa dig vilken maskin som stod för den största delen av kostnaden.

Det är köket som kostar mycket i el

Om vi ska utse ett rum i ditt hem som det allra dyraste vad gäller el så är det köket. Där finns kyl och frys och kanske också en diskmaskin. När du lagar mat så kanske du gör det på en elspis som tillsammans med en elektrisk fläkt drar fina slantar för varje måltid som tillreds.

Nu kan du ju inte sluta laga mat eller välja att leva i matos för att dra ner på kostnaderna. Men du kan definitivt tänka på detta nästa gång du ska köpa nya vitvaror. Då kan du välja el-snåla varianter som dessutom går att justera under perioder då du inte behöver lika mycket kylning i kyl och frys.

Badrummet kan också bli en dyr historia

När vi beger oss in i badrummet så finns det mycket som kan bli dyrt då det slås på. Ett helt vanligt badrum kan ju ha saker som:

  • Handdukstork
  • Bubbelbad
  • Golvvärme
  • Tvättmaskin
  • Torktumlare

Med många varma bad som värms upp med el så kostar användningen av detta rum en hel del. Dessutom kan det vara så att många av apparaterna som finns i kök och badrum drar ström även då de inte är på.

För att olika typer av IT-produkter för våra hem ska fungera så måste de vara uppkopplade. I takt med att fler av våra hushållsmaskiner kopplas till nätet så kan det vara svårt att komma runt detta.

Våra vitvaror i en digital värld är någonting helt annat än det vi vant oss vid. Därför kan kostnaderna för olika apparater i våra hem då de inte används komma som en chock. Utöver att ta reda på vilka maskiner som drar mest bör du alltså ta reda på vilka som drar el när de inte är igång.

Vad kan du göra för att minska elkostnaderna?

Det finns en hel del att göra för att dra ner på kostnaderna för elen. När du vet vilka maskiner som drar mest kan du som sagt satsa på att köpa el-snåla varianter. Sedan kan det vara klokt att betänka hur du kan använda en viss elektrisk maskin på ett elsparande sätt.

Om du förstås vilka program på din tvättmaskin och torktumlare som kostar mindre så kan du ju välja dessa. Du kan också bli bättre på att använda värme i badrum och andra rum på ett smartare sätt. En handdukstork kanske inte måste stå på så länge.

Ta också reda på om det går att stänga av hushållsmaskiner istället för att låta de bli en form av ladd-fantomer i avstängt läge. Många bäckar små blir en stor å så göra så mycket du kan för att se skillnad i nästa elräkning!Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.