Svenska framgångar i WSOP

publicerad 11 augusti 2023

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I förhållande till sin storlek har Sverige haft stora framgångar inom poker. Inte minst i vad som brukar kallas för pokerns världsmästerskap; WSOP. Här kommer vi att gå igenom några av de mest minnesvärda prestationerna i detta jätteevent, som kan tillskrivas svenskar.

Framgångar i WSOP kan mätas i antalet vunna armband, alltså tävlingar, eller i hur mycket pengar en spelare vunnit i WSOP. Det går att bli väldigt rik utan att vinna tävlingar, eftersom det är så stora belopp i omlopp under WSOP.  På pokercash.se kan du läsa mer om WSOP och vässa din teknik och dina strategier om du vill ha stor chans som möjligt att lyckas i tävlingen.

Anders Henriksson och Mats Rahmn var de första svenskarna som vann WSOP-armband, båda år 1996. De tillhörde samma grupp av svenska pokerspelare med anknytning till Vällingby som var inflytelserik inom pokern på den tiden. Man kan säga att de visade vägen och fler svenska spelare tog steget att satsa på WSOP.

Tomas Alenius blev den sjunde svensken som vann ett WSOP-armband när han tog hem event  18 i WSOP 2009. Han vann $1 500 Pot Limit Omaha-eventet och fick med sig 197 488 dollar efter att ha besegrat över 800 spelare. Peter Eichhardt vann event #6 i WSOP 2016 och tjänade 439 255 dollar på det. Han besegrade då ett fält på över 2 000 spelare.

Vår största vinnare

Martin Jacobson vann WSOP Main Event 2014. Han besegrade ett fält på 6 683 spelare och tog hem förstapriset på 10 miljoner dollar. Han är den enda svensken som har vunnit Main Event i WOSP som alltså är en serie tävlingar, snarare än en enda. Martin var en av nio finalister och låg näst sist i antal marker när finalen påbörjades. Han spelade aggressivt och eliminerade flera spelare samtidigt som han gång på gång dubblade sitt innehav av marker.

Skicklighet betalar sig i längden

Slumpen spelar som bekant en viktig roll i poker men duktiga spelare kommer alltid att vinna mer i långa loppet. I WSOP har vi både sett exempel på mediokra spelare som blivit rika på grund av att de haft tur med korten och spelare sömn, genom sin skicklighet, kunnat tjäna stora pengar i långa loppet. Trots att de sällan vunnit stora summor i enskilda tävlingar. Christer Björin, den svenska pokerns nestor, har till exempel cashat in vid mer än 80 tillfällen. Det är på sätt och vis mer imponerande än det faktum att han vid tre tillfällen nått finalbordet i turneringar i WSOP.

Johan Storåkers är en annan av Sveriges mest erfarna pokerspelare och har varit med i WSOP sedan 1998. Han har nått flera finalbord och cashat i över 30 events. Hans bästa resultat är en andraplats i event #23 i WSOP 2008, där han vann $505 725 i $2 000 No Limit Hold’em-eventet.

William Thorson, en annan av Sveriges mest framgångsrika pokerspelare genom tiderna, vann mer än en miljon dollar under sina starter i WSOP. Innan han bestämde sig för att poker inte var i linje med Islam, religionen han konverterat till.

Magnus Petersson är en annan veteran i svensk poker, som har spelat i WSOP sedan 2002. Han har också nått flera finalbord och cashat i över 20 events. Hans största vinst kom i event #15 i WSOP 2007, där han vann $1 500 No Limit Hold’em Shootout-eventet och fick $457 101 i prispengar.

Viktor Blom, aka Isildur1, är den kanske mest kända svenska pokerspelaren. Han har i första hand uppmärksammats för enorma potter online men har också flera bra placeringar i WSOP.