Sporten idag – framtiden är ljus

publicerad 4 juni 2021
sporten

Sporten under pandemi året har varit svårt, sport och ligor har kämpat med att klara av förbjudet av publik och ändå försöka hålla kvaliteten uppe. NHL kortade ned säsongen och är i skrivande stund i ett hett slutspel, men har äntligen kunnat öppna upp för publik. Ett steg i rätt riktning. Nu vankas sommaren och ett ännu större arrangemang. Nämligen fotbolls EM.

Grupp E – Sveriges grupp i EM

  • Sverige
  • Spanien
  • Slovakien
  • Polen

En månad av en fantastik underhållning
2019 från mars till november spelades kval matcher till stundande EM. Totalt deltog 55 lag i respektive 10 grupper, men endast 20 lag direktkvalificerade sig och åtta lag spelade en avgörande playoff där fyra lag tog sig vidare först i mars 2021 p.g.a. Pandemin. Sverige lyckades kvalificera sig från grupp E där endast Spanien var vassare.

EM knackar på dörren och om bara 2 veckor fokuserar hela Europa på fotbollen. En månads tid av eufori för alla fotbollsälskare. I både med och motgångar, skratt och tårar, lever alla länders supportrar med under tiden och man älskar varje sekund av det. All information om kval till EM och spelschema EM slutspel finner du nedan.

Sveriges väg till EM
Lottningen till EM-kvalet avgjordes i slutet av 2018, gruppen som Sverige skulle ta sig ur och lagen som ville förstöra Sveriges chanser var: Spanien, Norge, Färöarna, Malta och Rumänien. Det som krävdes av Sverige var att minst komma två i gruppen.

Sverige inledde starkt med sju poäng första tre matcherna, men mot Spanien blev det kanske inte förvånande förlust med 0-3. Förlusten visade sig vara den enda Sverige åkte på under resterande kval. Två kryss och resten vinster la sig Sverige på en andra plats endast fem poäng efter favoriten Spanien. Sverige får chans till revansch när de även möts i slutspelet den 14 Juni.

Ålderstiget Svenskt landslag
Inte sedan VM 1958 har Sverige haft ett lag med en sån hög snittålder som detta mästerskap. – Mästerskap är en speciell sak, har man erfarenhet är det väldigt bra, säger förbundskaptenen Janne Andersson på en presskonferens tidigare i veckan. Även om Zlatan Ibrahimovic lämnade återbud, har Sverige en snittålder på 29,2 år och är därmed äldst i hela EM.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.