Skapa rum i trädgården

publicerad 13 september 2022
trädgården

Att kunna sitta utomhus och äta middag, umgås och bara vara hör den svenska sommaren till. Och en härlig trädgård kan i själva verket också höja värdet på din bostad. Tricket med att skapa en trädgård är att skapa olika rum. Genom att plantera växter, blommor och träd kan man inreda trädgården på ett sätt som gör att man kan utnyttja platsen maximalt. Och om du vill skapa en riktigt härlig trädgård kan du läsa vidare här.

Dela upp din trädgård i olika sektioner

När det kommer till växter och blommor krävs planering. Det beror på att alla växter och blommor ska planteras på olika tider. En del blommor ska planteras tidigt på vården medan andra ska planteras på hösten. Det kräver därför god planering om man vill ha sin trädgård färdig inför kommande säsong. Att rama in trädgården är ett bra sätt att skapa rum och dessutom får man skyddad insyn, här är barrväxter är ett bra alternativ.
Men man kan också titta närmare på lövfallande häckväxter. Dessa kan också fungera bra som rumsavdelare i trädgården om du till exempel vill skapa en matplats separat. Om du vill skapa ett grönsaksland eller en lite köksträdgård kan du också placera de lövfallande häckväxterna som avgränsare där. Men tänk på att undersöka hur mycket ljus köksträdgården behöver så växterna inte skymmer solen.

Planering är A och O

Planering innebär inte bara att ha koll på när olika växter ska planteras. Det bästa sättet för dig att få ut så mycket som möjligt av din trädgård är att sätta dig ner och tänka igenom vad du vill att din trädgård ska ge dig. Vilka behov har du och din familj? Vill ni anlägga en pool, en köksträdgård eller skapa en matplats i trädgården? Genom att tänka igenom de behov som finns blir planeringen enklare. Det finns många olika verktyg på nätet som man kan använda för att planera sin trädgård. När ni har fått koll på vilka behov och önskemål ni har i familjen, blir det enklare att fullföra era drömmar och se dem växa.
När det kommer till trädgårdar gäller det att ha tålamod och börja i god tid. Växter, buskar och träd växer långsamt och därför är det viktigt att börja i god tid om man vill få sin trädgård klar inför kommande säsong. Tänk på att alltid undersöka vilka växter som trivs vid sidan om varandra och hur mycket ljus växterna behöver. Om du placerar ett stort träd framför en rabatt kan trädet skymma solljuset och göra att det blir en misslyckad plantering.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.