Säker och moderiktig på vägen i arbetskläder

publicerad 21 mars 2022
arbetskläder

Olika yrken kräver olika typer av arbetskläder och arbetsutrustning. Att känna sig både säker och skyddad under en arbetsdag är obligatoriskt. Vissa yrkesgrupper behöver mer skydd när det kommer till arbetskläderna än andra. Vägarbetare, hantverkare och industriarbetare tillhör de vanligaste grupperna som behöver arbetskläder med materialförstärkningar på sina arbetsplatser.

Engelbert Strauss är ett av företagen som med sin långa erfarenhet och kunskap har tagit en av ledarplatserna när det kommer till arbetskläder med skyddsfunktion. Deras arbetsutrustning passar både service-, och industriarbetare men även dig som gärna vill fixa saker hemma, saker som kräver ett visst skydd i klädseln.

Tillhör du en hantverksgrupp som arbetar utomhus och utför arbetsuppgifter som kan skada hälsan, behöver din arbetsgivare förse dig med specialkläder med materialförstärkningar. Det finns inte några regler i svenskt regelverk som säger att arbetsgivaren ska stå för arbetskläder. Däremot är arbetsgivaren skyldig att tillhandahålla skyddskläder. Arbetsgivarens ansvar är att göra en analys av riskerna som de anställda utses för på arbetsplatsen. Arbetsmiljöverket har tydliga föreskrifter angående vilka yrkesgruppen behöver skyddskläder med materialförstärkningar.

Förutom det rätta skyddet kan du idag även räkna med en snygg design och utformning. Med andra ord känner du dig både säker och moderiktig i dina arbetskläder.

 

 

Vilken roll spelar arbetskläder i det dagliga arbetslivet?

Arbetskläder spelar en väsentlig roll oavsett vilket yrke man utövar. Passande arbetsutrustning är obligatorisk, speciellt för dig som arbetar med brandfarliga eller explosiva ämnen. Samma gäller även yrkesgrupper som behöver skydd och specialkläder för att känna sig säkra på sin arbetsplats. Ett bra exempel är hantverksgrupper vars arbetsuppgifter utövas utomhus i tuffa väderförhållanden.

 

Tack vare Engelbert Strauss kan både du som är vägarbetare eller är anställd på en stålfabrik känna sig skyddade i specialkläderna som företaget erbjuder. Vilka är kraven för att bära arbetskläder som skydd? Den frågan försöker vi att besvara i nästa rubrik.

 

Vilka är kraven för att bära arbetskläder som skydd?

Man skiljer mellan arbets-, och skyddskläder. Arbetskläder passar bra yrkesgrupper såsom snickare och byggarbetare. Deras arbetskläder behöver dock ingen skyddande funktion. De bör vara tillverkade av bekvämt material med en högt funktionell design men ytterligare materialförstärkning eller skydd mot några arbetsrisker krävs inte i de flesta fall.

Skyddskläder som namnet självt antyder erbjuder rätt skydd åt yrkesgrupper som behöver det. Enligt Arbetsmiljöverket beror kraven för att bära skyddskläder på risken som en arbetare utsätts för. Om arbetsuppgifterna innebär en hälsofara måste arbetsgivaren förse sina anställda med skyddskläder.

Låt oss titta på några exempel som kräver skyddsutrustning. Ifall en anställd arbetar med olika typer av kemikalier är det obligatoriskt med skyddskläder. En annan yrkesgrupp är de anställd som exponeras i explosionsfarliga omgivningar. Man skiljer mellan olika riskzoner när det kommer till hälsofara. Alla dessa finns beskrivna på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Skyddsfunktionerna som kläderna står före ska vara bekräftade via certifiering i enlighet med EU ‘s normer.

Som det nämndes tidigare i inlägget står det tyska företaget Engelbert Strauss för ett brett utbud av kläder med olika typer av skyddsutrustning. Exakt vilken typ av klädsel skulle passa dina behov och ditt företag är något som du själv måste bedöma.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.