Så här skyddar du dig från bedrägerier på nätet

publicerad 21 december 2021

När internet började smyga sig in i våra hem för runt 25 – 30 år sen kopplade man upp sig via datorer. Det var en revolutionerande och fantastisk tid som öppnade upp en helt ny värld för mänskligheten. Sen dess har utvecklingen gått fort och för varje år har datorerna utvecklats och blivit bättre och bättre. För ca 10 – 15 år sedan när den första smartphonen kom till vår del av världen, då tog mänskligheten ytterligare ett steg i utvecklingen.

Numera är vi uppkopplade online inte bara på datorer utan även via våra telefoner, surfplattor, klockor och andra enheter. De flesta av oss har med sig sin smartphone i fickan som fungerar som både plånbok, anteckningsbok, almanacka och dator överallt vart vi än går. Idag har även hastigheten på uppkopplingen till internet har nått fantastiska nivåer och är bättre än någonsin.

Men det är inte allt, idag finns det massor av intelligenta prylar som kommunicerar med oss via nätet, något som går under namnet IoT, som är en förkortning på ”Internet of Things”. Det kan vara funktioner som man använder i olika typer av saker som i:

  • Fordon
  • Maskiner
  • Lampor
  • Vitvaror
  • Smarta hem

Att ha tillgång till internet har gjort livet enklare och öppnat upp en helt ny värld för oss människor. Du kan till exempel få din mat hemlevererad med några klick. I telefonen kan man spela på tusentals olika spel via din webbläsare, betala dina räkningar, googla och få svar på dina frågor och hålla kontakten med familj och vänner. Nu behöver inte heller fysiska avstånd vara några problem eftersom vi kan kommunicera med varandra var vi än befinner oss på jorden, bara vi har internetuppkoppling.

Visst låter det fantastiskt och det är det också på många sätt, men det finns också flera baksidor med att vara ständigt uppkopplade och vara tillgängliga. Vi lever i en tid då man dagligen kan läsa i media om bedrägerier, identitetskapningar och människor som luras att skicka pengar till bedragare. Dessa transaktioner är ofta mycket svåra att spåra och därför är det svårt för den som blivit lurad att ha ordentliga bevis. Att vara tillgängliga hela tiden utan paus kan vara mycket stressande för oss människor utan att vi vet om det.

Skydda dig på rätt sätt 

Den här artikeln är inte till för att skrämma upp dig utan faktiskt tvärtom uppmuntra dig till att upptäcka den fantastiska världen som finns här ute på internet. Det spelar nästan ingen roll vad du har för intresse eller vill ta reda på, här finns all information i mångfald inom i princip alla ämnen på nätet. Men det är också viktigt att skydda sig när man surfar, och här ger vi dig några förslag på åtgärder man kan vidta för att inte råka ut för bedrägerier.

Byta lösenord

De flesta människor som använder internet till allt möjligt skapar konton på en mängd olika sajter. För att skapa ett konto måste man ange ett lösenord, som man själv hittar på. Man har kommit fram till att den genomsnittlige internetanvändaren har ca 20 konton på diverse internettjänster. Det kan vara svårt att komma ihåg olika lösenord, därför använder många människor samma lösenord hela tiden, vilket kan vara en risk.

Det bästa och säkraste är att ha så krångliga lösenord som möjligt som ingen kan knäcka och skriva upp dom i en anteckningsbok. Men man kan också ha en lösenordshanterare på sin enhet som genererar invecklade lösenord. Då slipper man komma ihåg någon alls, men det är ändå bra att byta lösenord ofta. Det enda lösenordet du behöver komma ihåg är till just lösenordshanteraren.

VPN (Virtuellt Privat Nätverk)

VPN är en fantastisk uppfinning om du använder ett säkert och pålitligt sådant, för vissa är bättre än andra. VPN fungerar precis som det låter, vilket innebär att dina data färdas i en privat underjordisk tunnel direkt till en dedikerad VPN-server. Eftersom den är privat så kan ingen spåra dig eller se vad du gör på nätet och ingen kan heller se var du befinner dig.

Om du inte använder ett VPN kan till exempel din nätoperatör se dina aktiviteter och se vilka hemsidor du besöker och vart du befinner dig när du surfar. Men med ett bra VPN som till exempel BlufVPN är det omöjligt att hacka dina personuppgifter och du är herre över din egen integritet och säkerhet på nätet. Läs mer på deras sajt och skaffa BlufVPN idag!

Använd BankID

BankID är en genialisk uppfinning som är idiotsäker. Det är absolut säkert att handla i en butik som kräver identifiering med ditt BankID. Eftersom vid köp eller inloggning måste du oftast verifiera med ditt BankID annars går inte köpet igenom och ingen kan då handla i ditt namn. Väljer du att handla i butiker som kräver BankID kan du vara säker på att du inte blir utsatt för hackare.

Spärra obehörig adressändring

Du har säkert hört talas om att folk har drabbats av kriminella som handlar i ditt namn och har ändrat adressen för att få saker hemskickade till sig eller att de har blivit utsatt för identitetskapning. Det finns en mängd olika företag som säljer tjänster och tjänar pengar på att skydda folk från identitetskapning. Men du kan själv fixa det – om du går in på Skatteverkets hemsida kan du spärra obehöriga från att ändra din adress. Se bara till att det krävs ett BankID för att ändra adress.

Okrypterade trådlösa nätverk

Idag är det väldigt vanligt att det erbjuds gratis Wifi där mycket folk rör sig som till exempel hotell, köpcentrum, stormarknader, flygplatser och restauranger. Det kan låta jättebra att få surfa gratis, men man ska komma ihåg att det också är ett paradis för hackare. En hackare kan lyssna av dina samtal och kan komma åt dina inloggningsuppgifter hur lätt som helst.

Sociala medier och e-post

Ett annat sätt som många hackare använder sig av är via mail, sms och Messenger, men också via sociala medier som Facebook för att komma åt dina personuppgifter. Det är viktigt att man aldrig klickar på länkar eller installerar någonting om man inte vet vad det är. För att komma åt data i din dator eller mobiltelefon är det mycket vanligt att sprida virus eller andra skadliga program, så var försiktig där ute.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.