Så håller du dig energifull även när höstmörkret lagts sig

publicerad 30 september 2021

För många så flödar energinivån under sommarhalvåret. Det är ljust, man får ordentligt med ledighet och avkoppling. Det är helt enkelt enklare att känna sig energifylld. Men när höstrusket dundrar in och det plötsligt blir mörkt tidigare, vardagen fylls av måsten igen, då kan det vara svårare att hålla uppe energinivån. Men här är några tips på vad man kan göra för att inte halka ner i trött-träsket.

Prioritera sömn

Det kommer nog inte som någon överraskning för någon att det allra viktigaste för att hålla uppe energin nivån är sömn. Och det kan nästan kännas dumt att nämna men sömn är något som lätt nedprioriteras, trots att det om något som faktiskt borde upp prioriteras. Så att fundera över hur mycket man sover och försöka att hålla en jämn nivå av sömntimmar så kommer kroppen att må bättre och du bli piggare. Man vet själv bäst hur många timmar sömn man behöver, men allt för ofta så är det fler timmar än man får i genomsnitt per natt.

Hjälp kroppen med vitaminer

En allsidig kost är någonting som självklart ger en mer energifylld person. Men det kan också ibland vara svårt att verkligen få i sig alla de vitaminer som kroppen och hjärnan behöver. Därför kan ett sätt vara att supplera med kosttillskott som exempelvis RawPowders. Kosttillskott kan vara ett supplement till en varierad kost. Många känner exempelvis att de får brist på D-vitamin under vinterhalvåret, eftersom det är så mörkt i Norden, då kan ett kosttillskott vara någonting som kanske hjälper på traven. Även om man självklart måste äta varierat också.

Kom ut i dagsljus

När det är mörkt, kallt och blött utomhus så kan det vara svårt att faktiskt komma ut ur dörren. Det är lätt att man stannar inne och på så sätt inte får något dagsljus överhuvudtaget. Att faktiskt komma ut på en promenad mitt på dagen kan göra otroligt stor skillnad. För även om det kan kännas jobbigt och kallt, så får man alltid lite ljus av att vistas utomhus. Ljus som är oerhört väsentligt för vårt välmående. Så försök få tid till att i alla fall spendera 30 minuter utomhus varje dag.

Tid för återhämtning

Men man ska inte heller glömma att man generellt bara är tröttare och har en lägre energinivå under vinterhalvåret. Så att acceptera detta och ge sig själv ordentligt med tid för återhämtning är något som de allra flesta mår bra av. Även om man kan få energi av att ha mycket på gång, att träffa mycket människor och vara i farten så behöver kroppen också vila för att orka med. Så boka in tid för återhämtning på samma sätt som du bokar in tid för att träffa en vän eller gå och träna. Har man svårt att komma till ro och faktiskt vila ibland kan det klokt att helt enkelt försöka tvinga sig själv att stanna upp och ta det lugnt. Du kommer säkert upptäcka att det inte är så farligt som du först trodde.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.