Online säkerhet och lösenordshanterare

publicerad 10 juni 2021
lösenord

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


2739 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Internet är en del av vårt liv och dess betydelse växer kontinuerligt. I samband med det växer det även fram olika typer av behov då ett av dem är att säkerställa sina logins och lösenord för att undvika olika typer av hackersattacker. Två grundprinciper ska du alltid komma ihåg. Först ska du aldrig använda samma lösenord för olika websidor. Regel nummer två är att skapa lösenord innehållande siffror såväl som stora som små bokstäver.

De allra flesta vet hur pass viktigt det är att skapa starka lösenord och ha olika sådana till sajterna man besöker. Sanningen är att inget företag eller online tjänst är 100 % säkert mot intrång och det är därför säkerheten står i fokus för många. En lösning på det problemet är att använda sig av en lösenordshanterare.

Kryptering är nyckeln

Sanningen är att alla lösenordshanterare något gemensamt och det är att de krypterar alla uppgifter som du behöver lagra. Själva krypteringen görs via en nyckel som i sin tur skapar utifrån ett lösenord som ska skyddas noga. Lösenordhanteraren är ett program som lagrar inloggningsuppgifter samtidigt som det skyddar dem och hjälper dig vid ifyllning av dessa vid behov.

Praktiska och bra

En lösenordshanterare behöver kunna fylla i uppgifterna åt dig för att vara ett praktiskt verktyg. Som användare ska du alltså inte behöva kopiera eller klistra inloggningsuppgifter utan detta ska ske automatiskt.

Majoriteten av dagens lösenordshanterare har mobilversioner vilket leder till att de kan synkas mellan olika enheter såsom datorn och mobilen. Detta ger dig tillgång till dina konton oavsett var du tillgår dem ifrån. De senaste versionerna av Android och iOS kan du komma åt dina uppgifter direkt från apparna. Den digitala säkerheten kommer att ta allt större plats i vår vardag. Vi kommer med största sannolikhet att ställa högre krav på den ju mer vi använder oss av digitala tjänster.