Mer om sommarens utomhus aktiviteter

publicerad 23 maj 2022
utomhus

Sommar betyder så mycket för oss alla. Vi tar helst på oss sköna bomullskläder, spenderar mer av vår fritid utomhus och vill gärna köpa plagg tillverkade av luftigt material. Sommaren handlar inte enbart om semester och fritid. Många väljer att fixa till huset eller garaget, andra behöver arbeta trots det vackra vädret och den höga temperaturen. Vad finns det för klädes varianter för dem? Engelbert Strauss är ett exempel på företag som tillverkar olika varianter av arbetsshorts. Just arbetsshorts passar väldigt bra för olika arbetsgrupper som behöver arbeta utomhus. Flexibla, bekväma, luftiga och slitstarka – sådana ska arbetsshortsen vara för att passa byggnadsarbetare, vägarbetare eller andra liknande yrkesgrupper.

Värme på jobbet: Vad behöver jag som anställd veta om klädkoder?

Vad behöver en anställd veta om klädkoder? Hur sommaraktiga kan kläderna vara på jobbet? Enligt DN visar kläderna vem du är på arbetet. Med andra ord behöver du anpassa din klädkod till arbetsplatsen och vad som anses acceptabelt just där. Här kommer några exempel.

Om du arbetar på en arkitektbyrå eller är advokat kan du tyvärr inte bära sådana typer av plagg, utan bör följa arbetsplatsens klädkoder. Dessa finns oftast inte skrivna någonstans utan är något som man själv uppmärksammar i samband med sitt arbete. Olika varianter av klädsel förekommer då det viktigaste är att strikt följa vad som är acceptabelt för arbetsplatsen och branschen.

Hur somriga kan kläderna vara? En advokat kan bära kortarmad skjorta och långbyxor. En kvinnlig redovisningskonsult skulle passa bra i en knälång kjol och kortarmad damskjorta. Kläderna kan gott och väl vara somriga men behöver fortfarande anpassas till branschen som man arbetar i.

Vad kan man göra mot outhärdligt höga temperaturer på arbetsplatsen på sommaren?

Sommaren är här och den är alltid välkommen. Vi svenskar längtar till den härliga årstiden för att få lite mer som och njuta av möjligheten att vara utomhus. Men vad händer ifall sommaren är alltför varm och de höga temperaturerna på arbetsplatsen gör arbetsdagen svårare än väntad. Finns det något som kan göras? Svaret är ja. Här kommer några bra tips:

  • Inför en sommaranpassad klädkod så att de anställda kan bära svalkande klädsel. Ett bra förslag är att köpa luftiga kläder av silke eller bomull. För yrkesgrupper arbetandes utomhus är arbetsshorts en bra lösning.
  • Sätt igång ventilationen – glöm inte ventilationen på arbetsplatsen ifall det handlar om ett kontor. Tillgång till frisk och kallare luft förbättrar arbetsmiljön en het arbetsdag
  • Ändra arbetstiderna – detta är ett bra förslag för yrkesgrupper som byggnadsarbetare som exponeras mycket för värme och sol under sommaren. Börja hellre lite tidigare och ta en längre paus när solen är som starkast för att undvika den höga temperaturenLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.