Jämföra kreditkort 2022 – smart sätt att hitta rätt

publicerad 3 december 2021

Kreditkortsmarknaden är stor och erbjuder massor med olika produkter. De skiljer sig relativt mycket varandra emellan. Deras största avvikelser förekommer i samband med förmåner och samarbeten.

Hur hittar du rätt i kreditkortsdjungeln? Lättast är det att titta på jämförelsesidor där olika kreditkort är listade. Jämför kreditkort kan du göra på olika ställen på nätet.

Exakt vad ska du titta på när du jämför kreditkort? Vilka frågor behöver du besvara? Läs gärna vidare för att ta reda på det.

Följande frågor bör du besvara när du väljer kreditkort 2022

Vad ska du titta på när du väljer kreditkort? Försök att få svar på nedanstående frågor för att få ett bättre grepp om vad kreditkortet faktiskt erbjuder dig:

  • Vad ligger kreditsumman på? – kreditkorten har olika kreditgränser. En del kan gå upp mot flera tusen kronor. Du kanske inte behöver ett kort med så pass hög gräns. Det är upp till dig att avgöra utifrån dina egna behov.
  • Finns det en räntefri period? Hur lång är den? – i princip alla kreditkort erbjuder en räntefri period som ger dig möjligheten att avbetala din kredit utan ränta. Majoriteten av kreditkorten erbjuder 30 dagar.
  • Vad ligger årsavgiften på? – överlag brukar kreditkort ha en årsavgift. Avgiften är olika beroende på utgivare och kreditkort.
  • Vilka förmåner erbjuder kreditkortet? – dagens kreditkort kombineras med olika typer av samarbeten. Vissa ger flygpoäng om du flyger mycket och har ett kort anpassat till just den delen av ditt liv, andra ger lägre priser på bensin eller mat. Varianterna är många. Här spelar det stor roll att se vilka av dina personliga intressen kreditkortet tillgodoser.
  • Finns några krav som du måste uppfylla för att skaffa kreditkortet? – majoriteten av kreditkortsutgivarna ställer krav på sina kunder. Det vanligaste kravet är att du ska ha fyllt 18 år. Vissa kortutgivare vill gärna se att du har en stadig månatlig inkomst.

Kreditkortet – förmåner och skyldigheter år 2022

Ett kreditkort kan ge dig många förmåner men det innebär även skyldigheter för dig som kortägare. Förmånerna kan vara olika beroende på kortet, något som redan nämndes i tidigare rubrik.

Vilka är skyldigheterna då? Främst gäller det att betala tillbaka kreditsumman du använt i tid. Bäst är det att betala tillbaka under den räntefria perioden. Missar du den räntefria perioden ackumuleras det ränta och det kan förekomma vissa andra utgifter.

Tänk på ett kreditkort som ett sätt att kunna betala oförutsedda utgifter men även en möjlighet att unna dig något du verkligen önskat dig. Tänk också på att aldrig skaffa dig ett kreditkort med för högt kredittak, speciellt om du vet att du gillar att shoppa och har en tendens att handla lite för mycket. Anpassa kreditkortet till din livsstil och intressen. Lagar du mycket mat, ja skaffa dig ett kort som samarbetar med matkedjor. Gillar du välgörenhet, ja då kan du välja ett kort som skänker pengar åt sådana typer av organisationer. Ifall du har svårt att välja, kan du alltid fråga en expert och kombinera dess konsultation med en egen undersökning på nätet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.