Hjälp med att dra ner på din rökning

publicerad 23 december 2021

Rökning är dyrt och farligt för din hälsa. Över 50 % av rökarna säger att de skulle vilja minska sin rökning men att det är svårt för dem. Det finns olika sätt som kan hjälpa till med att dra ner på rökningen eller till och med sluta helt att röka.

Mer eller mindre alla rökare vet redan att rökning är både dyrt och farligt för hälsan, men ändå är det svårt att sluta röka. Det har både blivit en vana och ett beroende. Rökningen förknippas lätt till morgonkaffet, drinkar efter jobbet och för att lindra stress. Många gånger är det vanan med rökning som är svårast att bryta. Det finns dock olika sätt att hjälpa dig att minska din rökning eller till och med sluta röka helt och hållet.

Ett sätt är att börja med att ersätta några cigaretter med att istället dra några bloss från en e-cigarett, en så kallad vaper. Det är nikotinhaltiga apparater som liknar en tobakscigarett. Med e-cigaretter tar upptaget av nikotin längre tid och det finns ingen tjära i e-cigarettångorna.

Börja med att testa en engångs vape

Det finns flera olika typer av vapers, både med och utan nikotin, och man kan välja mellan flera olika smaker. Om du aldrig har testat vapers tidigare, så kan du börja med en engångs vape. Detta är en liten apparat som du kan använda under en kort tidsperiod och sedan slänga den.

En engångs vape är praktisk på det viset att du inte behöver tänka på att ladda upp batteriet. De kommer färdiga för användning och du kan bara packa upp en för att börja använda direkt. Antingen ersätter du alla dina cigaretter med en vaper eller så börjar du med några enstaka cigaretter. Sen lär du snabbt inse hur bättre det är med en vaper och ersätta alla cigaretter efter hand.

Mer ekonomiskt med vapers

Vapers kan väljas med olika hög andel nikotin och de innehåller inte alla de skadliga ämnen som finns i en vanlig cigarett. Dessutom är ångan fri från dammpartiklar, tjära och lukt som finns i cigarettrök. Vapare är också mycket mer ekonomiska jämfört med att köpa vanliga cigaretter.

Ofta när man tänder en vanlig cigarett, så slutar det med att man röker hela cigaretten även om man egentligen inte hade behov av hela. Med en vaper är det enklare att bara ta några bloss då och då, vilket ofta är ett större behov under dagen än en hel cigarett. Om du letar efter ett hälsosammare och billigare alternativ till rökning kan vapers vara svaret för dig. Dessutom finns vapers i många olika former och storlekar så du kan lättare hitta en som passar dig.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.