MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 26 februari 2024

måndag 26 februari 2024

Håll stilen även med en tight budget

publicerad 17 mars 2023

Att ha stil har för många blivit synonymt med att ha pengar – även om det i grund och botten är två helt skilda begrepp. Man kan ha pengar utan att ha stil och man kan ha stil utan att ha mycket pengar. Stil är nämligen inte bara något exteriört. Det börjar redan på insidan och vi ska kika idag på hur du håller stilen även om du inte har några direkta pengar att röra dig med.

Satsa på detaljer

Vad man associerar med begreppet stil, rent exteriört, ligger till viss del i betraktarens öga. Grundläggande är dock att det inte ska vara ”för mycket”. Många försöker visa upp så många märkeskläder och accessoarer som möjligt. Gör istället tvärtom. Satsa på någon snygg accessoar som utgör den centrala delen i en annars relativt diskret outfit. Det är inte för inte som den lilla svarta har utgjort modevärldens mest basala plagg i decennier.

Givetvis menar vi inte att du ska äntra scenen i den skönaste mjukisdressen från 83, men däremot ska du inte låta kläderna stjäla fokus. Välj en välskuren klänning eller dress, som du kompletterar till exempel med en mörk kavaj eller liknande. Försök hålla färgerna relativt nedtonade och framför allt enhetliga. En svart kostym vinner till exempel över en regnbågsfärgad klänning alla dagar i veckan, oavsett vilken designer som ligger bakom klänningen. Summa summarum – låt detaljerna vara det centrala.

Tänk på att din personlighet gör halva jobbet

Du kan aldrig köpa dig stil fullt ut. Du kan köpa kläder och accessoarer som gör att du ser ut att ha stil vid en första anblick. Du kan också köpa hudvårdsprodukter, fixa håret och makeupen, för ett helhetligt stilfullt intryck.

Däremot kan du inte köpa dig en personlighet med stil – den måste du äga redan från start. För om du inte agerar som en person med stil kommer du heller inte uppfattas som en person med stil, mer än möjligtvis på fotografier.

Med det menas att en person som beter sig väl och som visar respekt för människorna runt omkring sig, kommer uppfattas som en person med stil bara utifrån sin personlighet. Skulle man istället gå runt och bete sig olämpligt och vara otrevlig mot folk utan anledning, kommer man snabbt anses vara en person utan stil.

Ofta nämner man “stil och klass” tillsammans. Det är sannolikt också en stor grund till att många tror att en hög ställning i samhället – det vill säga en hög ”klass” – automatiskt genererar en god stil. Så är dock inte fallet, och precis som med stil kan man ha klass även utan att ha mycket pengar eller en hög status.

Kombinera det inre och yttre

Som du märker behövs det varken pengar eller status för att ha stil. Att ha stil innebär att man beter sig hyggligt mot andra, tänk gentleman. Grundläggande är att man behandlar alla med respekt, oavsett social status, politisk åsikt, världsåskådning och så vidare.

När den grundläggande respekten för andra sitter i ryggmärgen, kan man fokusera på den yttre biten för ett helhetligt intryck. Alla föds inte med stil, men däremot kan alla skaffa sig stil. Det gäller bara att komma ihåg att stil är ett begrepp som börjar inifrån och sedan arbetar sig utåt – inte tvärtom.


Mer från förstasidan

Share via
Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend