CUF-ordförande bjöds på lyxresa av tobaksjätte

publicerad 10 augusti 2022
- av Markus Andersson

Réka Tolnai, ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund bodde på lyxhotell på tobaksjättens Philip Morris bekostnad. Själv ser politikern ingenting konstigt med att hon tar emot dyra bjudresor från lobbyister.

En del i det internationella tobaksföretaget Philip Morris strategi i Sverige är att uppvakta representanter från de borgerliga ungdomsförbunden i en förhoppning att på sikt påverka svensk tobakslagstiftning – bland annat genom påkostade bjudresor till företagets forskningscenter i Schweiz.

I juli var CUF-ordföranden Réka Tolnai på en sådan resa där Philip Morris betalade för flygresan, vistelsen på Hotel Beaulac och middagar på restauranger.


Annonser:


– I min roll som förbundsordförande gör jag ofta verksamhetsbesök. Jag försöker prioritera branscher eller företag som på ett eller annat sätt är verksamma inom frågorna som vi driver, svarar hon när hon blir kontaktad av Aftonbladet.

Tolnai har heller inga problem med att hon bjuds på resor av lobbyister utan menar att hon dagligen har kontakt med ”branschrepresentanter som vill se förändring” och att ”det är så en demokrati ska fungera.”

– Som förbundsordförande är jag vald av min medlemskår och all politik som jag företräder är beslutad av medlemmarna på våra förbundsstämmor. Eftersom vi inte är folkvalda finns det därför inget skäl för oss som ungdomsförbund att ha en sådan policy, svarar hon på frågan om det är lämpligt att hon som politiker tar emot gåvor från företag.

Réka Tolnai har sedan hon tog över ordförandeposten i CUF profilerat sig som en högljudd livsstilsliberal röst där hon bland annat synts i politiska reklamfilmer och argumenterat för att Sverige blir ett ”roligare land” om man får röka på uteserveringar – eller röka cannabis.

Liberala ungdomsförbundets ordförande Romina Pourmokhtari valde till skillnad från Tolnai att tacka nej till tobaksjättens bjudresa och menar att detta var ett enkelt beslut att fatta.

– Det kommer ju många erbjudanden till oss politiker men det här är nog den flådigaste förfrågan jag har fått. Även om mitt ungdomsförbund gärna ser bättre tobakslagstiftning så var det inte svårt för mig att tacka nej.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.