Ethereum – den nya trendens kryptovaluta

publicerad 26 juli 2021

De låga räntorna har gjort att alla som har möjlighet att lägga undan lite pengar hellre investerar dem än att sätta dem på ett sparkonto. Vissa satsar på aktier, andra på fonder, och något som har blivit väldigt populärt under de senaste åren är som du säkert redan lagt märke till kryptovalutor. Bitcoin är den som är mest känd, men det är långt ifrån den enda lönsamma kryptovalutan. Många spår att Bitcoin i princip redan har nått sitt tak, och att det är dags att leta efter andra alternativ. Ethereum, eller ether som det förkortas, har alla förutsättningar för att inom kort kunna slå Bitcoin med hästlängder.

Vem ligger bakom Ethereum?

Den här kryptovalutan introducerades 2015 av den rysk-kanadensiska programmeraren Vitalik Buterin, tillsammans med utvecklarna Anthony Di Iorio, Mihai Alisie och Charles Hoskinson. Han bloggade länge om Bitcoin och startade Bitcoin Magazine. Tanken var att hans idéer skulle tas med i Bitcoinprotokollet, men efter större meningsskiljaktigheter valde han istället att starta Ethereum.

Buterin var bara 19 år när de tillsammans kom till staden Zug i Schweiz. Den här platsen är känd tack vare alla kryptoföretag som har startat här, och det var här de byggde sin Ethereum World Computer för att sedermera skapa nästa generation av blockkedjeteknik.

Vilka är fördelarna med Ethereum?

Ether är den näst största kryptovalutan i nuläget, men till skillnad från Bitcoin kommer den sannolikt att ha väldigt långt kvar innan den når sin topp. Det finns alltså mycket pengar att tjäna här, om man investerar klokt. Du kan utan problem växla mellan de bägge valutorna om du vill, och därför förutspås det att en stor del av Bitcoins volym i den närmaste framtiden kommer att flyttas till ether.

Många internationella företagsjättar såsom IBM, Toyota och Samsung har planer på att kunna använda ether i en företagsmiljö.

Ethereum är en decentraliserad plattform där du inte riskerar att bli utsatt för bedrägeri, stillestånd, censur eller någon typ av inblandning från en tredje part.

Hur köper man Ethereum?

Precis som Bitcoin köper man den här kryptovalutan på olika handelsplattformar som t ex Markets. Vi rekommenderar att du alltid använder dig av en säker plattform som denna, som är godkänd av EU.

Att köpa Ethereum är mycket enkelt. Börja med att skapa ett konto på plattformen du valt, det tar oftast bara några minuter. Om du inte har tidigare erfarenhet av att trada med kryptovalutor kan du välja ett demokonto att öva med, innan du börjar investera dina egna pengar. Ifall du med en gång vill använda riktiga pengar för du över pengar till ditt handelskonto med ett bankkort. Sedan går du in på fliken för kryptovalutor, där hittar du ethereum. Du kan även använda sökfunktionen, skriv ETH eller ether, som båda är förkortningar för den.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.