Den svenska centralbanken höjer räntan kraftigt – så påverkar det dig

publicerad 13 oktober 2022

Den svenska centralbanken höjde i september 2022 räntan avsevärt, något som i allra högsta grad kommer att påverka de svenska hushållen, som till stor del redan lider av ökade elpriser och många andra omkostnader i samband med en orolig värld. Referensräntan ligger nu på hela 0,95% i jämförelse med den nivå som tidigare var 0,25%.

Anledningen till höjningen

Den största anledningen till att den svenska centralbanken nu har höjd referensräntan avsevärt är att man försöker att stoppa den skenande inflationen som inte bara Sverige, utan även resten av Europa, ser komma. Genom att höja räntan är förhoppningen alltså att inflationen skall kylas av och prisökningarna som man ser i samhället idag kommer att minska och istället gå tillbaka till mer normala priser.

Med detta hoppas man också på att även företagen skall drabbas mindre av inflationen och därmed kunna få minskade kostnader som innebär att de kan behålla sina medarbetare. I längden innebär det också att man siktar på att minska den påverkan som en eventuell lågkonjunktur kan innebära i form av arbetslöshet och ökade klyftor.

Så påverkar ökningen dig som konsument

I det korta loppet innebär ökningen även ökade omkostnader för dig som till exempel bor i bostadsrätt eller äger ditt hus. Räntorna ökar och det innebär alltså att du kommer att behöva betala mer i form av avbetalningar och amorteringar. För ansvarsfulla hushåll är det viktigt att ta höjd för detta eftersom du annars riskerar att hamna efter med dina betalningar.

Även du som bor i hyresrätt kan dock komma att påverkas, men i sådant fall inte förrän 2024, enligt Hyresgästföreningen, som redan har förhandlat vad som skall gälla för hyror fram till 2023. Då kan din hyra komma att öka kraftigt, i alla fall om man inte lyckas stoppa inflationen i tid innan dess.

Vad gäller konsumtion kommer även det att påverka dig som konsument. Med mindre pengar kvar av lönen att röra dig med kommer du inte att ha lika stark köpkraft. Färre kommer att kunna handla produkter i butiker eller resa iväg på dyra resor.

Detta kan du göra för att förbereda dig

·         Ring banken och be om att få tillfälligt stoppa dina amorteringar. Detta är möjligt hos de flesta banker, speciellt om du tidigare har skött ditt lån på bästa sätt. Behöver du ytterligare lån kan det vara smart att se över möjligheterna på smslansnabb.se

·         Se över din budget och vad du kan spara in på. Det finns ofta onödiga prenumerationer och annat som går att tillfälligt stoppa. Detta kan du tjäna hundralappar på varje år.

·         Planera dina matinköp. Det bästa är om du kan se till att ni storhandlar varje vecka och att ni inte slösar med rester och annat som ni har hemma. Det finns många tusenlappar att tjäna här.

·         Tänk igenom allmänna köp eller eventuella försäljningar du planerat att göra under denna tid. Detta då det till exempel kan vara tokigt att köpa ett nytt hem då räntorna ligger extra högt.

Fler höjningar kan komma

Fler höjningar kommer ofta efter varandra då centralbanken vid ett tillfälle har bestämt sig för att höja räntan. De arbetar dock alltid för att hålla höjningarna så få som möjligt men även andra centralbankers höjningar kan påverka den svenska.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.