Den nödvändiga säkerhetslistan du måste gå igenom innan du reser

publicerad 21 oktober 2019

När man ska åka på resa så har man mycket man måste tänka på. Man måste komma ihåg att packa, skriva ut biljetter och se till att blommorna blir vattnade, samt att katten blir matad. Man skriver lista efter lista där man planerar vad som måste göras, men glömmer ofta bort att planera för de virtuella säkerhetshot man utsätts för när man är på resande fot. Om man struntar i detta kan den roliga resan sluta i katastrof, något man förmodligen helst vill undvika. Som tur är så är det väldigt lätt att undvika, om man tar några enkla metoder och steg i beaktning.

Vad bör man hålla utkik efter när man är på resande fot?

1. Krypterade och säkra nätverk

Oavsett om du befinner dig på flygplatsen, det lokala caféet, eller på det hotell du ska sova på, så måste du vara uppmärksam på om deras internetuppkoppling är krypterad och lösenordsskyddad. Det kan vara väldigt lockande att bara koppla upp sig mot den osäkra uppkopplingen för att kolla några mejl lite snabbt, men det kan sluta med katastrof. Om nätverket inte är skyddat så är det väldigt utsatt för säkerhetsintrång, speciellt på offentliga platser. Här finns människor som livnär sig på att stjäla privat information från människor som kopplar upp sig, samt att hacka deras konton. Om du inte är säker på om nätverket är säkert eller inte så rekommenderas det att man frågar en person som jobbar på det ställe där man befinner sig.

2. Ändra lösenord på regelbunden basis

Se till att du ändrar dina lösenord på regelbunden basis under din resa, detta för att säkerställa att dina konton inte blir utsatta för intrång. Det är lätt att glömma bort att se till att alla nätverk man kopplar upp sig till är säkra, vilket som sagt kan sluta i katastrof. För att säkerställa att ingen kan komma åt ens konton och personliga uppgifter så rekommenderas det att byta lösenord på regelbunden basis under resans gång. Se till att alltid ha unika lösenord som inte går att gissa sig fram till.

3. Stäng av automatisk anslutning via bluetooth och Wifi

De flesta väljer att ha bluetooth och Wifi igång hela tiden, samt att man kopplas upp till nya enheter så fort man är inom räckhåll. Detta kan skapa stora problem ute i det offentliga. Om dessa funktioner är aktiverade så kan människor koppla upp sig till din mobila enhet, och därmed få tillgång till din privata information. Denna funktion rekommenderas endast att ha påslagen när man är hemma, eller i miljöer där pålitligheten är väldigt hög.

4. Se till att du har lösenord på dina enheter

En av de viktigaste åtgärder man måste överväga är att sätta lösenord på samtliga av sina enheter. Hur lätt är det inte att tappa bort sin mobil eller dator? Vi har alla gjort det någon gång, och då är det bäst att enheten är lösenordsskyddad. Om enheten inte är skyddad av ett lösenord eller pin-kod så är det öppen gata för människor att göra intrång, något man garanterat inte vill ska hända.

5. Installera ett virusprogram

Om du inte redan har ett virusprogram installerat så rekommenderas det starkt att göra det, oavsett om du ska ut och resa eller inte. När man ska ut och resa så är det dock viktigare än någonsin. Skulle det vara så att man missar någon av ovanstående punkter så vill man vara säker på att datorn eller telefonen reagerar om den utsätts för intrång, och det är där ett virusprogram kommer in i bilden. Dessa program är varken dyra eller svåra att installera, så överväg att skaffa ett av dessa program, oavsett om du ska ut och resa eller inte.

6. Dela inte din platsinformation

Den här åtgärden kan kännas extrem eller irrrelevant, men är faktiskt väldigt viktig att tänka på. Om man delar med sig av sin platsinformation på sociala medier så skyltar man med att man inte är hemma. Om man inte är hemma så är det fritt fram för tjuvar att göra intrång i ditt hem. Se till att du är försiktig när du delar med dig av din privata platsinformation på det här sättet.

 

Slutsats

Om man implementerar samtliga av ovanstående punkter så har man ett bra grundläggande skydd mot virtuella och fysiska intrång när man är ute och reser. Precis som att man skriver en lista med saker man ska ha med sig, så kan det vara bra att skriva en lista med saker man måste tänka på vad gäller säkerhet. Vill man ha ett extra lager av anonymitet och säkerhet så rekommenderas det att aktivera VPN Chrome-tillägg. Med detta tillägg så är all kommunikatorn från din enhet anonym, vilket betyder att det är omöjligt att spåra hur du rör dig och vart du befinner dig. Nu har du all information som krävs för att skydda dig på din resa!
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.