Är det dåligt att byta jobb ofta?

publicerad 27 juni 2022

För bara några år sen var attityden på arbetsmarknaden helt annorlunda från idag. Guldklockor och diplom var något de flesta såg fram emot efter år av troget arbete. Rekryterare var genast försiktiga med att anställa personer som hoppat från arbetsplats till arbetsplats. Men saker och ting har förändrats. Till skillnad från tidigare generationer, byter vi numer jobb allt oftare och det är inte alls ovanligt att byta både arbetsplats och bransch flera gånger under karriären. Men hur påverkar detta ditt CV och hur ser arbetsgivare på kandidater som byter jobb ofta?

För att framhäva detta på ett positivt sätt kan det vara bra att kolla in olika CV mallar och ta del av några enkla tips och tricks på hur du försäkrar arbetsgivaren att du är rätt kandidat.

Arbetsgivarens inställning

Idag har det blivit en norm att inte stanna på samma arbetsplats under en längre period. Att ibland våga anta nya utmaningar och vara öppen för förändring anses vara positivt även från arbetsgivarens synvinkel. En arbetsgivare får tillgång till kandidater med bredare kunskap och som kan bidra med nya idéer och nya processer.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att även om det är otroligt vanligt att byta jobb ofta, så kan en arbetsgivare fortfarande tveka att investera i dig om de anser att det finns risk för att du inte stannar. Då är det viktigt att framhäva detta på ett positivt sätt på ditt CV.

Fokusera på det positiva:

Varierad erfarenhet

Har du bytt jobb ofta tyder det sannolikt på att du har erfarenhet från flera olika branscher och företag av olika storlek. Förmodligen har du även fått möjligheten att jobba med olika människor och har exponeras inför en mängd olika utmaningar. Med en mångsidig bakgrund är du mer attraktiv för en potentiell arbetsgivare eftersom du kan bidra med nya idéer och nya sätt att göra saker på.

Tillgång till mer information och resurser

Med den snabba digitala utvecklingen krävs det unika färdigheter för att hänga med i svängarna. Att arbeta i flera olika miljöer ger dig tillgång till olika resurser – både mänskliga och informationsmässiga. Genom att arbeta på flera företag kommer du att få se hur andra bedriver verksamhet, hur företag hanterar förändringar och hur företagskulturen påverkar arbetsmiljön. Det är inte ovanligt att arbetsgivare letar efter någon med ett helt annat perspektiv för att hitta nya sätt att förbättra processer och effektiviteten hos företaget.

Stort nätverk

Ett stort socialt och professionellt nätverk är mer viktigt än någonsin tidigare. Genom att arbeta för olika företag möter du flera olika människor som du har möjlighet att knyta kontakt med. Vem vet när ditt nätverk kan vara till fördel i din nya roll?

En möjlighet att visa upp dina mjuka egenskaper

Genom att byta jobb ofta visar du en arbetsgivare att du är flexibel, anpassningsbar och lär dig snabbt, samt att du inte rädd för förändring eller för att ta risker. För vissa branscher och företag är detta otroligt viktigt då marknaden ständigt förändras och utvecklas varje dag.

En chans att hitta rätt

Att byta jobb ofta ger dig fler möjligheter att ta reda på vad du gillar och inte gillar, och vad som är viktigt för dig i ett företag. På det sättet, när du äntligen är redo för att slå dig ner i några år, vet du vad du letar efter.Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.