Allt du behöver veta för att säkra din internetuppkoppling

publicerad 21 oktober 2019

Vet du hur du ska göra för att se till att din internetuppkoppling är säker? Nej? Vilken tur att du har hittat hit då! Det är faktiskt ganska enkelt att se till att ditt nätverk är säkert.

De flesta av de steg vi kommer att gå igenom är enkla att genomföra om man är van vid datorer, annars rekommenderas det att man tar hjälp av någon närstående med större vana med denna teknologi. Vad krävs det då för att se till att nätverket är säkert?

1. Använd alltid lösenord för att ansluta till ditt nätverk

Använder du ett lösenord till ditt WiFi? Bra, då har du tagit det första steget för att säkra ditt nätverk. Om man inte sätter lösenord så kan vem som helst som befinner sig i närheten ansluta till ditt nätverk, vilket betyder att de kan få tillgång till din privata information, något som du absolut inte vill ska hända. Se även till att det lösenord du använder är svårt att lista ut. Använd siffror och bokstäver i en slumpmässig ordning som aldrig går att gissa sig fram till.

2. Erbjud ett separat nätverk till gäster

Skapa ett separat nätverk som du erbjuder till dina gäster. Anledningen till att göra detta är för att se till att dina gäster inte oavsiktligt eller avsiktligt infekterar ditt nätverk med virus eller skadlig programvara. En annan anledning är för att se till att din säkerhetsnyckel till nätverket inte når alldeles för många händer, då det är lätt att en säkerhetsnyckel sprider sig från mun till mun. De flesta trådlösa routrar har funktionen att erbjuda två nätverk samtidigt, ett vanligt och ett för gäster. Det rekommenderas att man utnyttjar denna funktion. Se även till att du sätter ett lösenord på gästnätverket, annars kommer många utomstående att börja använda detta nätverk när dom befinner sig i närheten.

3. Göm ditt nätverk.

Det är få som vet att man faktiskt kan gömma sitt nätverk. För att hitta nätverket måste man då söka på just det namn som man har angivet. Detta förhindrar att hackare försöker att ta sig in på ditt nätverk, trots att det är lösenordsskyddat. Om man inte vet att det existerar, då kan man inte försöka att bryta sig in, eller hur?

4. Skaffa en brandvägg

De flesta routrar har en inbyggd router som skapar ett visst skydd mot intrång från utomstående enheter. Dessa brandväggar kollar vart trafiken kommer ifrån, och tar sedan ett beslut om denna trafik är säker eller inte. Skulle det vara så att brandväggen inte riktigt är säker så frågar den ofta användaren om den ska acceptera den inkommande trafiken eller inte. Kolla upp om din router har en brandvägg eller inte, samt om den är påslagen eller inte.

5. Se till att mjukvaran i din router är uppdaterad

Om man inte ser till att mjukvaran i routern är uppdaterad med den senaste versionen så kan det finnas säkerhetshål att utnyttja. För att veta om mjukvaran i din router behöver uppdateras så kan man besöka tillverkarens hemsida. Här laddar man sedan ner den senaste mjukvaran som man installerar via routerns inställningar. Uppdateringar kommer dock inte särskilt ofta, så du behöver inte lägga ner särskilt mycket tid på denna punkt.

6. Använd en VPN

Se till att du använder en VPN för att säkerställa att din information är säker från intrång. En VPN krypterar all information, samt döljer informationen om din riktiga IP-adress. Att skaffa en VPN är busenkelt och väldigt billigt, så det finns egentligen ingen anledning att inte skaffa en VPN. För att säkerställa att din VPN fungerar som den ska, samt att den är pålitlig, så rekommenderas det att man skaffar the best VPN in the game, så att säga. En trevlig bonus med denna mjukvara är att man får tillgång till ett mycket större sortiment på internet. Bland annat möjliggör VPN för användaren att få en amerikansk IP-adress, vilket t.ex. ger dig tillgång till Netflix amerikanska utbud som endast går att se i USA.

7. Använd MAC-autentisering

Kort och gott betyder det att man endast tillåter specifika enheter att koppla upp sig på nätverket. Man kan själv välja vilka enheter som får koppla upp sig, och använder sig då av en MAC-adress för att identifiera vilka enheter som är tillåtna.

 

Slutsats

Det finns mycket man måste tänka på för att säkerställa att man har ett säkert och privat nätverk. Som tur är så är det ganska enkelt att fixa, oavsett om man är datorkunnig eller inte. Det rekommenderas starkt att man följer ovanstående punkter, annars riskerar man utomstående intrång, något man garanterat inte vill uppleva.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.