Att låna pengar är väldigt vanligt och vi svenskar handlar allt mer på kredit. Det har blivit så vanligt att låna pengar att du kanske inte ens tänker på att du gör det. Handlar du med ett kreditkort, köper en soffa på avbetalning eller väljer faktura när du shoppar online så handlar du ju faktiskt på kredit.
Då det är så enkelt att handla med lånade pengar är det viktigt att vara medveten om de riskerna som är förknippade med lättillgängliga krediter. Att låna pengar innebär ju inte bara att själva lånet ska betalas tillbaka utan det tillkommer även ränta och andra avgifter utöver lånebeloppet.
Vi har här sammanställt en lista med 7 vanliga misstag att undvika när du lånar pengar som kan hjälpa dig att fatta bättre beslut.
1) Att inte jämföra lån först
Det är ingen slump att det finns många jämförelsetjänster för lån. Olika lån skiljer sig åt och genom att jämföra lån kan man hitta lånet med lägst ränta och med bäst villkor. Att inte jämföra lån och räntor först är ett av de största misstagen du kan göra eftersom du då riskerar att betala mer för ett lån trots att lånebeloppet är samma.
Du kan jämföra och hitta lån på Lånen.se, utöver att hitta lån med låg ränta kan du även välja lån som passar dig bäst utifrån dina förutsättningar. Det kan vara lån som godkänner ansökningar trots anmärkningar, lån för dig med låg inkomst, lån utan UC-förfrågan m.m.
2) Välja faktura om du kan betala direkt
När du handlar på nätet är ofta faktura förbetalt som betalsätt i kassan. Visst är det bekvämt att inte behöva betala direkt men om du köper något relativt billigt och har pengar på bankkontot är det onödigt att välja faktura.
Det är sen inte helt ovanligt att man missar att betala sin faktura och får då betala både ränta och avgifter. Ett billigt köp kan på så sätt bli dyrt. Välj därför direktbetalning när du shoppar online om du har möjlighet.
3) Låna för att lösa befintliga lån
Har man redan ett antal smålån kan det vara frestande att låna ytterligare när månadskostnaderna börjar bli höga och det är svårt att få pengarna att räcka till. Gör inte det, det försämrar bara situationen ytterligare.
Se istället över möjligheten att ta ett samlingslån där alla smålån bakas ihop. På så sätt blir det både lättare att hålla koll på inbetalningarna och man kan ofta få ner räntan på det nya ihopbakade lånet.
4) Strunta i inbetalningarna om du inte har råd att betala
Om situationen känns hopplös och du inte har råd att betala av på alla dina lån är det lätt att känna att man bara vill strunta i allt. Gör inte det. Ta istället kontakt med långivaren och beskriv din situation. Det kan då ofta gå att hitta en lösning som passar både parter, t.ex. att sänka månadskostnaden genom att utöka löptiden.
Det är alltid bättre att ta kontakt och inleda en dialog istället för att strunta i amorteringarna. Då kan problemet gå att lösa.
5) Inte titta på den effektiva räntan
När du jämför lån ska du alltid titta på den effektiva räntan, här är alla avgifter inbakade. Långivare kan locka med låga räntor men lånet blir ändå dyrt då man istället har andra avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, startavgift och liknande.
Alla dessa avgifter ingår i den effektiva räntan som är kostnaden för lånet som du faktiskt kommer att betala.
6) Du lånar mer än du behöver
Det är också ett vanligt misstag att man lånar lite mer än vad man behöver. Om du har ett lånebehov på 1 000 kr kan det vara frestande att låna 2 000 kr för att ha lite extra pengar tillgängliga. Men ett större lån innebär också en större kostnad.
Då du redan befinner dig i en situation då pengarna inte räcker till – eftersom du behöver låna – är det dumt att belåna sig mer än nödvändigt.
7) Du tar låneskydd utan att riktigt förstå vad det innebär
Många långivare erbjuder låneskydd som är en slags försäkring som ska hjälpa till om du får svårt att betala på lånet. Låneskyddet kan träda i kraft om du blir arbetslös eller inte kan arbeta pga. olycka.
Men som alla försäkringar kostar låneskyddet pengar, det gäller därför att verkligen läsa det finstilta kring vad försäkringen omfattar, så du inte bara drar på dig en onödig extra utgift. Det kan även vara så att du redan har andra försäkringar som redan kan träda i kraft om du t.ex. råkar ut för en allvarlig olycka.