”Svenska” gäng pekas ut som största hotet mot Nordnorge

publicerad 12 juni 2024
- av Redaktionen
Norsk polis fokuserar nu på att "släcka nätverken" och stoppa nyrekrytering.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kriminella nätverk från Sverige sprider skräck i norra Norge till den grad att norsk polis menar att de utgör det främsta hotet mot regionen.

– Vi bedömer att de svenska kriminella nätverken utgör det största brottshotet i Troms polisdistrikt, uppger polisinspektör Yngve Myrvoll under en presskonferens.

– Vi ser en omfattande handel med narkotika, och att man även ägnar sig åt bedrägerier där det finns mycket pengar, fortsätter han.

Man kan även se hur ungdomar i Norge rekryterats till de ”svenska” gängen och kommer att lägga stort fokus på att förhindra denna typ av rekrytering.

– Vi har exempel på lokala ungdomar som har tagit steget från ungdomskriminalitet till att bli tungt involverade med centrala aktörer i de svenska kriminella nätverken.

Det är framförallt det så kallade ”Foxtrotnätverket” samt ”Gottsundantäverket” – båda med bas i Uppsala, som ska ha etablerat sig i Nordnorge och fylket Troms som bara har 170 000 invånare.

Vill “släcka nätverken”

Under våren har åtta personer gripits och man har beslagtagit narkotika, kontanter och skjutvapen.

– Det fraktas stora kontantbelopp från Troms till Sverige och Oslo. I andra riktningen förs det narkotika över gränsen, fortsätter Myrvoll.

– Vår ambition är att släcka nätverken i Troms distrikt. Vi vill förhindra att ungdomar rekryteras, det är väldigt viktigt, och vi ska fortsatt se till att människor i Troms är trygga, det är huvudmålet.

Det bör noteras att gängen som i massmedia flitigt beskrivs som ”svenska” – exempelvis Foxtrotnätverket, i själva verket domineras av individer med utomeuropeisk invandrarbakgrund och att det i många fall handlar om etniska nätverk.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!