Nu inleds Natoövningen Nordic Response 2024

publicerad 4 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Nordic Response 2024
Sammanlagt deltar cirka 20 000 man från 14 länder i övningen.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Idag inleds den nationella militärövningen Nordic Response 24, en integrerad del av den rekordstora Nato-övningen Steadfast Defender som sträcker sig över Tyskland, Polen och Östersjön under vintern 2024. Övningen kan delvis ses i ljuset av Natos expansion österut mot den ryska gränsen.

Övningen Nordic Response 2024, där Sverige samarbetar med Norge, Finland och Danmark, har som uttalat mål att träna försvaret av Norden och möjligheten att ta emot internationella förstärkningar inom ramen för Nato. Deltar gör cirka 20 000 man från 14 nationer, inklusive cirka 4500 svenska soldater, officerare och civilanställd personal.

Cirka 3000 svenska deltagare utgör markförbanden, samorganiserade med en finsk armédivision. Flygvapnet bidrar med cirka 1400 deltagare från alla flygflottiljer, med fyra stridsflygdivisioner, en helikopterskvadron samt transport- och specialflyg. Från svenska marinen deltar en mindre enhet från Amfibieregementet samt röjdykare.

Omfattande militär närvaro

Nordic Response 2024 är en del av den pågående Nato-övningen Steadfast Defender, som inkluderar omfattande militär närvaro i Nordnorge under hela vintern. Övningen sträcker sig från Tyskland och Polen till Östersjön och är nära integrerad med den brittiskledda marinövningen Joint Warrior, som äger rum mellan Skottland, Norge och Island.

Huvuddelen av Nordic Response sker i norra Norden från den 3-14 mars 2024, med aktivitet i områden som Bjerkvik, inre Troms, Alta och centrala Finnmark i Norge. Syftet med övningen är att “tillsammans med Norge, Finland och Danmark öva försvaret av Norden samt att ta emot förstärkningar av internationella förband inom ramen för Nato“.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!