Norska ministrar beskylls för plagiat

publicerad 23 januari 2024
- av Redaktionen
Sandra Borch och Ingvild Kjerkol.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sandra Borch, minister för forskning och högre utbildning, avgår efter beskyllningar om att ha plagierat sin masteruppsats. Även hälsoministern Ingvild Kjerkol är i blåsväder av samma anledning.

Tidigare i år har det riktats starka misstankar om jäv mot oppositionsledaren i Høyre, Erna Solberg, då maken Sindre Finnes misstänktes för insiderhandel. Under sommaren avgick ministern för forskning och högre utbildning Ola Borten Moe efter att ha medgivit jäv i samband med aktiehandel med den norska ammunitionsproducenten NAMMO. En knapp månad senare kunde man också läsa om hur vänsterradikala Rødts partiledare Bjørnar Moxnes avgick efter att ha blivit tagen för snatteri på bar gärning.

På fredagen meddelande emellertid den nya utbildningsministern från centerpartistiska SP, Sandra Borch, att hon också lämnar sin ministerpost efter misstankar om plagiat. Det rapporterar rikskanalen NRK efter en AI- genererad granskning som gjorts av Oslo-studenten Kristoffer Rytterager.

Även den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol har beskyllts för plagiat, men väljer att fortsätta sitt regeringsuppdrag. Kjerkol hävdar i sitt försvar, att hon och hennes medstudent inte medvetet utelämnat källhänvisningar i sin mastergradsuppsats, och att de delar som misstänks vara plagierade inte var tänkta att finnas kvar i det slutgiltiga resultatet.

Detta är den vanligaste ursäkten, att man har satt in text som man sedan glömt att ta ut. Följdfrågan blir då: Varför klippa in andras texter i materialet för att kvalitetssäkra istället för att bara läsa den andra texten, säger den norske juridikprofessorn Tarjei Bekkedal vid Universitetet i Oslo till norska Schibsted-tidningen VG.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!