Migranter utan rätt till bistånd får mat och boende av isländska staten

publicerad 29 september 2023
- av Sofie Persson
Guðmundur Ingi Guðbrandsson, social- och arbetsmarknadsminister på Island.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På Island kommer asylsökande som inte har rätt till någon form av bistånd ändå att få tillgång till mat och husrum, enligt ett nytt avtal med regeringen och Röda Korset. Staten kommer att stå för alla kostnader.

I ett nytt avtal med den isländska regeringen och Röda korset ska man förhindra att asylsökande personer hamnar på gatan. De utlänningar som inte har rätt till bistånd eller har någonstans att bo kommer att få mat och tak över huvudet, rapporterar den isländska statskanalen RUV.

Vi garanterar detta genom ett avtal med Röda Korset, som inkluderar att människor får minimitjänster – det vill säga tak över huvudet och mat, säger Guðmundur Ingi Guðbrandsson, social- och arbetsmarknadsminister.

Guðbrandsson menar att lokala myndigheter har skyldighet att hjälpa människor i nöd, enligt lag, men att man kan hänvisa dem till Röda korset. Däremot är det inte kommunerna som ska stå för kostnaderna.

Dessa kostnader kommer endast att betalas av staten. Vi vill inte ha ett samhälle där människor bor på gatan, säger Guðbrandsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!