Liberalerna, som tappade regeringsmakten på Åland efter förra valet 2019, ser ut att återfå förtroendet från den åländska väljarkåren att bilda regering. Detta efter att man ökat från 6 till 9 mandat i lagtingsvalet under söndagen.
Lagtinget på Åland består av 30 ledamöter och har den gångna mandatperioden bestått av 8 partier. Efter gårdagskvällen minskar detta till 6 partier efter att det enda självständighetsförespråkande partiet, Ålands Framtid som suttit i parlamentet sedan 2003, inte klarat av att försvara sitt enda mandat, och att det konservativt profilerade partiet Åländsk Demokrati inte ställde upp för återval.
Den gångna mandatperioden har regeringen på Åland letts av Centern tillsammans med Moderaterna och det sakpolitiskt inriktade partiet Obunden Samling, under de tre första åren mellan 2019 och 2022 också med det gröna partiet Hållbart Initiativ som regeringspartner.
Framåt i valet, förutom Liberalerna, går Obunden Samling och Socialdemokraterna som får 5 respektive 4 platser i det nya lagtinget. Centern, traditionellt ett av de stora partierna på Åland, backar något till 7 mandat från tidigare 9. Backar gör även Hållbart initiativ, motsvarande Miljöpartiet på Åland, som behåller ett av sina två mandat.
En av de största valfrågorna har varit företaget Ilmatar Offshores planer på att bygga vindkraftverksparker i det åländska Norrhavet. De planerade områdena omfattar så mycket som 938 kvadratkilometer, motsvarande nästan två tredjedelar av Ålands landyta. Företaget Ilmatar ägs av fonden FPCI Capenergie 3 som förvaltas av investeringsföretaget Omnes Capital med säte i Paris. Det är ännu oklart om projektet kommer att genomföras och i så fall till vilken grad.
Valdeltagandet bland drygt 21 000 röstberättigande av Ålands totala befolkning på cirka 30 000 personer var 68,3 procent, en liten sänkning från det förra valets valdeltagande på 69,7 procent.
Fakta: Ålands självstyre
Ålands autonoma status uppkom som en följd av den så kallade Ålandsrörelsen som strävade efter Ålands återförening med Sverige, vilket slutade med en kompromisslösning i Nationernas Förbund år 1921 där Åland fortsättningsvis skulle tillhöra Finland men samtidigt gavs internationella garantier för att bevara sitt svenska språk och kultur. Åland har självstyrande lagstiftningsbefogenheter vid sidan av skatte-, försvars- och utrikespolitiska frågor, som ligger inom den finländska statens maktbefogenheter.
Tidigare har Åland ofta kallats för "Fredens öar" med sin demilitariserade och neutrala status. 2022 omfattades dock även Åland av Finlands anslutning till Natos militära allians.