Lego ger upp försök med oljefria klossar

publicerad 26 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Lego ger tillfälligt upp försöken att ersätta sina klossar med icke oljebaserad plast. Anledningen uppges vara att det återvunna material man prövat visat sig kräva högre koldioxidutsläpp i tillverkningen än nuvarande klossar.

Danska leksaksföretaget Lego har sedan 2020 försökt hitta mer miljövänliga alternativ till sina oljebaserade plastklossar. Sedan dess har man testat att tillverka dem med återvunnet material som bland annat polyetentereftalat (rPET).

Lego meddelar dock att man ger upp sina försök att tillverka klossar som inte är gjorda av oljebaserad plast, rapporterar Financial Times.

En huvudanledning man anger är att de återvunna materialen man experimenterat med har krävt mer koldioxidutsläpp i tillverkningen än de nuvarande klossarna.

I början var tron att det var lättare att hitta detta magiska material eller detta nya material som skulle lösa hållbarhetsproblemet, men det verkar inte finnas där. Vi testade hundratals och åter hundratals material och det har helt enkelt inte varit möjligt att hitta ett sådant, säger Legos vd Niels Christiansen.

Företaget har uttryckt en ambition om att ha legoklossar utan oljebaserad plast före år 2030, med i övrigt samma egenskaper som tidigare.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!