Isländskt fängelse bygger ut

publicerad 3 oktober 2023
- av Sofie Persson
Fängelset Litla-Hraun i Eyrarbakki.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


På grund av upprepade konflikter bland fångarna på det isländska fängelset Litla-Hraun har man beslutat att uppföra en ny fängelsebyggnad. Förhoppningen man uttrycker är att dela upp fångarna bättre och hålla dem säkrare.

Lokalerna vid Litla-Hraun som finns idag uppfyller inte dagens krav där fångar uppges hamna i regelbundna konflikter på fängelsets “torg”.

Under gårdagen meddelade man att det på grund av detta kommer att byggas en ny fängelsebyggnad öster om det befintliga fängelset, som ligger i staden Eyrarbakki.

Det finns män som kan hamna i svåra konflikter med varandra – vi måste garantera deras säkerhet och de andra fångarnas säkerhet. Ett sådant här torg, som ligger mitt i en institution där alla träffas, är en mycket oönskad plats, säger Halldór Valur Pálsson, direktör för fängelset, enligt den isländska statskanalen RUV.

Lösningen är att dela upp fångarna på ett bättre sätt, menar Valur Pálsson.

Byggnaderna bör lösa den här uppgiften åt oss; att dela upp gruppen. Och då behöver vi inte ägna extra tid varje dag bara för att garantera deras säkerhet, säger fängelsedirektören.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!