Islam- och invandringskritisk tidning beviljas presstöd

publicerad 9 november 2023
- av Jan Sundstedt
Document hoppas kunna lägga pengarna på att avlöna fler medarbetare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den konservativa norska nättidningen Document beviljas nästan tre miljoner kronor i presstöd. Pengarna ska gå till att ”expandera” verksamheten med fler medarbetare och skribenter.

Företaget Document AS har ansökt om bidrag för nättidningen Document.no som ett nationellt nischmedium. Ansökan har bedömts utifrån föreskrifterna om produktionsstöd till nyhets- och aktualitetsmedier. Medietilsynet har konstaterat att villkoren i regelverket för att erhålla produktionsstöd är uppfyllda. Document AS (Document) kommer att få ett totalt stödbelopp för 2023 på 2 892 775 norska kronor”, står bland annat att läsa i beslutet.

Enligt ansvariga för Document finns det inga krav från mediemyndigheten att anpassa sin verksamhet eller att förändra vad man skriver och publicerar i framtiden.

Vi kommer att fortsätta precis som förut, bara med en något förbättrad ekonomi som ger oss möjlighet att utöka vår personalstyrka och skapa en ännu bättre nättidning, bättre TV och bättre radio. Ni kan lita på att vi behåller vår integritet”, lovar man, enligt iNyheter.

“Tecken på erkännande”

– Jag tycker att det är upplyftande, för det är ett tecken på erkännande, säger chefredaktör Hans Rustad till Medier24.

Rustad säger att pengarna är välbehövliga och bland annat kommer att användas för att ”expandera med fler medarbetare och skribenter”.

– Vi är ett par anställda, och vi har saker på gång som kräver pengar, säger han och pekar på podcasts, nättidningar, radio- och tv-satsningar.

Grundades som blogg

– Vi har varit en röst under lång tid nu. Vi är det enda seriösa mediet i Norden som förstår Trump från ett helt annat perspektiv än de norska medierna, menar han vidare.

Fyra nya norska tidningar får presstöd i år: förutom Document handlar det om Filter Nyheter, Inyheter, Flatanger och Bodø Nu.

Document.no grundades som en blogg redan 2003, men växte under de följande åren till en mer betydande aktör i det norska medielandskapet med över 400 000 läsare i månaden 2018.

Tidningen har bland annat beskrivits som konservativ, högerorienterad, invandrings- och islamkritisk samt positivt inställd till amerikansk och israelisk utrikespolitik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!