Invandrare i Danmark måste arbeta för att få socialbidrag

publicerad 18 oktober 2023
- av Sofie Persson
Utländska kvinnor representerar en stor del av bidragstagarna i Danmark.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Invandrare som uppbär socialbidrag kommer fortsättningsvis att ha arbetsskyldighet i Danmark, enligt en ny överenskommelse i Folketinget.

Utlänningar som får socialbidrag kommer att behöva arbeta minst 37 timmar i veckan såvida man inte uppfyller kraven på att antingen ha varit bosatt i Danmark nio av de senaste tio åren, eller haft ett heltidsarbete i 2,5 av de senaste tio åren. Det är den danska regeringen som slutit ett avtal tillsammans med partierna Danmarksdemokraterne och Dansk Folkeparti.

Vi vill skicka en mycket tydlig signal om att när du kommer till Danmark förväntar vi oss något av dig, och du måste arbeta om du kan, säger arbetsmarknadsminister Ane Halsboe-Jørgensen vid en presskonferens, enligt statskanalen DR.

Personerna kommer att skickas ut på så kallade “nyttojobb”, något som kommunerna får i ansvar att sköta. Det skulle exempelvis kunna vara att plocka skräp eller hjälpa till att göra smörgåsar på ålderdomshem.

Invandrarkvinnor i fokus

Kvinnor med annan etnisk bakgrund är exempelvis idag kraftigt överrepresenterade i socialbidragssystemet och lyfts därmed fram som en särskild målgrupp för den nya arbetsplikten.

Det är inte bra för en person att vara i ett passivt stöd utan att något förväntas av honom eller henne. Här har vi att göra med en grupp som är överrepresenterad i socialbidragssystemet, och därför vill vi göra en extra insats, säger arbetsmarknadsministern.

Däremot får nyttojobben inte vara något som redan utförs av kommunanställda, utan man måste hitta andra arbetsuppgifter.

Det är upp till kommunerna själva att se bortom sina egna områden och se vilka uppgifter som inte löses i dag, säger Halsboe-Jørgensen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!