Finland slopar miljöplaner för kommuner

publicerad 20 september 2023
- av Sofie Persson
Finlands statsminister Petteri Orpo, ledare för Samlingspartiet.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Efter maktskiftet avskaffar den nya finska regeringen de rödgrönas tidigare miljöplaner för Finlands kommuner. Det beräknas kunna bespara den finska staten utgifter på omkring 2,8 miljoner euro.

I våras beviljades kommuner i Finland stöd på 2,6 miljoner euro i syfte att kunna skapa klimatplaner med åtgärder för att bland annat minska utsläpp. Stödet togs fram av den förra rödgröna regeringen och enligt finska miljöministeriet hade omkring 70 kommuner påbörjat en så kallad klimatplan förra året, samt att ytterligare 63 kommuner även påbörjat processen i år.

Riksdagsvalet i april ledde till maktskifte i landet då det liberalkonservativa Samlingspartiet fick i uppdrag att bilda ny regering efter att ha blivit största parti. Nu slopar den nya regeringen klimatplanerna, rapporterar svenska Yle.

Efter det statliga stödet i år kommer det inte att bli några fler. Det beräknas kunna spara in omkring 2,8 miljoner euro till nästa år.

Reaktionerna från kommunerna är blandade, men de flesta uppger att man kommer att fortsätta med ett hållbarhetsarbete oavsett statligt stöd. I Korsnäs anser kommundirektör Christina Båssar att det är bra att man slutar styra kommunerna i allt.

Jag ser det här som ett led i att sluta styra kommunerna i allt och kräva en plan för allt möjligt. Jag är ingen vän av att man ska redovisa planer. Dessutom är vissa av dem knutna till statsandelarna, säger hon.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!