Elbussar klarade inte kylan i Oslo

publicerad 9 december 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Åtskilliga bussavgångar ställdes in i Oslo i början av den gångna veckan. Anledningen var att de nya elbussarna inte klarade kylan.

Under måndagen ställdes ett 50-tal avgångar med stadens bussar in och de togs ur trafik. Bussföretaget Ruter meddelade att det kalla vädret gjorde att elbussarnas räckvidd inte var lika bra som vanligt. Det var cirka tolv minusgrader.

Bussarna får snabbare slut på ström. Nu registrerar vi vad som händer dag för dag, och sedan får vi se hur vi kan förbättra det här i framtiden, säger Cathrine Myhren-Haugen, kommunikationschef på Ruter, till norska Nordre Aker Budstikke.

Oslo har satsat på elbussar i staden och har idag 183 fordon utrustade med 500 kWh-batteripaket, vilket vanligen ger en räckvidd på över 250 kilometer.

Under tisdagen fortsatte kylan att ställa till det för elbussarna och fler avgångar fick ställas in. Totalt ska det handla om 90 inställda bussavgångar.

I slutet av 2023 planerar man att ha 320 elbussar, något bussbolagets vd tidigare beskrivit som en “stor seger för miljön”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!