Digitala pass testas i Finland

publicerad 15 september 2023
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Finland testar världens första digitala pass på direktflyg mellan Helsingfors och Storbritannien. Systemet, som bygger på ansiktsigenkänning, är en del av ett större EU-initiativ och testas till den 24 februari.

Det är den finska gränskontrollen som tillsammans med Finnair, finska polisen samt flygoperatören Finavia påbörjat initiativet gällande digitala pass.  Finländare som reser mellan Helsingfors och Storbritannien kan nu använda Digital Travel Credentials (DTC)-systemet som alternativ till fysiska pass, rapporterar Helsinki Times. Det är den första verkliga implementeringen av digitala pass i en gränskontrollmiljö i världen.

Systemet fungerar med hjälp av en app där man använder sig av ansiktsigenkänning. Innan appen aktiveras måste man ha en låsskärm på telefonen, som kan vara en PIN-kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. Efter att appen installerats går resenären till polisstationen i Vantaa för att ta ett foto som ska användas för att känna igen ansiktet i framtiden. För att använda sig av det digitala passet måste man skicka in information till den finska gränsbevakningen mellan 36 och 4 timmar innan man ska flyga. Identiteten kontrolleras genom att jämföra fotot i appen med det foto som togs när man registrerade sig hos polisen, och detta bekräftas med teknik för ansiktsigenkänning. I nuläget finns särskilda köer för användning av de digitala passen.

Finlands försök är inte ett isolerat initiativ, utan en del av ett bredare EU-initiativ för att förbättra resetekniken där man i nuläget utvärderar vilka medlemsländer som är intresserade av att testa digitala pass. Bland andra har även Kroatien visat intresse.

De digitala passen kommer att testas i Finland fram till 24 februari 2024.

 

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!