I Ålborgs kommun har kommunfullmäktige beslutat att fasa ut så kallade turbokycklingar, det vill säga snabbväxande hybrider som avlas fram inom livsmedelsindustrin. Det innebär att de inte längre kommer att serveras i kommunens matsalar.
Turbokycklingar växer 50 gånger sin ursprungliga storlek på bara en månad innan de slaktas. På grund av hälsoproblem som sjukdomar, rörelsestörningar och hög dödlighet har det länge pågått en etisk debatt om att föda upp denna typ av kycklingar, särskilt i Sverige.
Ålborgs kommun i Danmark har nu beslutat att sluta servera dessa snabbväxande kycklingar i sina matsalar. Frågan har varit omstridd, men kommunfullmäktige lyckades till slut nå enighet. Enligt Daniel Nybo Andersen från partiet Radikale Venstre, som föreslog utfasningen, är det avgörande att förändringen inte blir för kostsam för vare sig medborgare eller kommunen.
– Konsensus är att vi kan hålla det inom budgetramarna, säger han till danska statskanalen DR.
Mikael Simonsen från Liberal Alliance, som inledningsvis motsatte sig förslaget, uttrycker dock tveksamhet kring om utfasningen är ekonomiskt hållbar.
– Det finns en anledning till att man producerar turbokycklingar. Det är för att de är billigare, så jag kommer verkligen att hålla ett vakande öga på att det inte blir dyrare för medborgarna eller kommunen, och att det inte skapar mer byråkrati för de anställda, säger han.
Kycklingindustrin har tidigare uppmärksammats i bland annat Sverige för att ha stora brister i sin djurhållning. Bland annat avslöjades stor misär vid en kycklingfabrik hos företaget Kronfågel förra året, där kycklingarna bland annat åt på varandra.
I Sverige har Upphandlingsmyndigheten infört uppdaterade kriterier som gör det möjligt för kommuner att välja kött från långsamväxande kycklingraser. Enligt en rapport från Djurens Rätt i december är var fjärde svensk kommun redo att utnyttja den möjligheten och välja bort turbokycklingar redan vid nästa upphandling.