Filmerna avslöjar: Kycklingar äter varandra levande i Kronfågels fabrik

publicerad 5 december 2023
- av Sofie Persson
Kycklingar som tas bort från produktionen på grund av sjukdom eller skada kan få ligga i timmar innan de avlivas.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Skadade och sjuka fåglar äter och pickar på varandra, visar dolda filmer från en kycklingfabrik som ägs av svenska Kronfågel. Filmerna visar hur sjuka kycklingar får ligga flera timmar i backar innan de avlivas, vilket bryter mot svensk djurskyddslagstiftning.

På Kronfågelägda Swehatch kläckeri i Skåne kläcks ungefär en halv miljon slaktkycklingar. Efter att de ruvats i ett skåp tas de till sortering, där man sorterar bort de sjuka, missbildade eller skadade fåglarna för avlivning. I filmerna syns nykläckta kycklingar som ligger tätt tillsammans i backar som sorterats bort. En del av djuren som är svårt skadade äter varandra levande. I en del av filmsekvensen äter en kyckling från en annan kycklings öppna buk.

Filmerna, som bland annat publicerats av TV4-nyheterna, är inspelade med dold kamera av en aktivist från organisationen Djurrättsalliansen. Aktivisten tog tidigare i år anställning hos Swehatch i syfte att dokumentera hur kycklingarna behandlades.

Vi gör det här för att synliggöra djurens livsöden och det som djuren utsätts för i vårt samhälle i dag. Det ska inte få ske i det dolda och då att det här är ett av de sätt som måste till, säger Malin Gustafsson som är talesman för Djurrättsalliansen, till TV4.

I filmerna ses kycklingar rullas runt på transportband och ösas runt i backar. De sjuka djuren placeras sedan i backar som staplas ovanpå varandra. Tidskoderna på filmerna visar att djuren flera gånger får ligga i upp till tre timmar innan de till slut avlivas med gas. Enligt djurskyddslagen får man inte utsätta djur för onödigt lidande eller obehag när de ska slaktas eller avlivas.

Rutinmässigt lidande

Det är länsstyrelsen som ansvarar för att tillse att slakterier följer djurskyddslagen. Det var senast 2012, det vill säga elva år sedan, som länsstyrelsen i Skåne genomförde en kontroll på Swehatch kläckeri, enligt TV4-nyheterna. Länsstyrelsen menar att detta beror på underbemanning.

Kronfågels VD Fredrik Strømmen menar att man har “djurvälfärd som första prioritet och högsta mål” vid sina anläggningar och pekar mot att det kan bero på ett produktionsstopp som skedde tidigare i år, och att detta inte innebär ett långvarigt missförhållande.

Då är allt fokus på att få igång produktionen igen. Då är det viktigt att rutinerna följs. Men här tror jag att det har gått så snabbt att vi inte har hängt med och kanske är det en medarbetare som inte lärts upp ordentligt av oss, som inte gjort som man ska och fåglarna hamnar då ihop och hanteras inte i enlighet med våra rutiner, säger Strømmen.

Djurrättsalliansen menar dock att Kronfågel borde ta ansvar för vad de utsätter djuren för och inte komma med “dåliga ursäkter”.

Det handlar inte om ett enskilt tillfälle utan vad djuren rutinmässigt tvingades genomlida under den period vi arbetade på kläckeriet, säger Gustafsson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!