Stora mängder spökgarn vid vrak

publicerad 30 januari 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Utmed svenska sydkusten har stora mängder borttappade fiskeredskap, så kallade spökgarn, hittas vid vrak, när stiftelsen Håll Sverige rent genomförde ett rensningsprojekt. Sammanlagt bärgades nästan 4,5 kilometer spökgarn vid åtta utvalda vrak.

Problemet är att de många spökgarnen fortsätter att fånga och döda fisk flera år efter att de förlorats, under bärgningen uppskattade de att innehållet av fisk i näten var över 300 kg.

En viktig iakttagelse är att mängden nyare spökgarn som bärgats vid vrak är högre än i jämförelse med de spökgarn som tagits upp vid draggningsinsatser med fiskebåt som ofta varit äldre än 15 år. Näten som bärgats från vrak är till största delen yngre än 10 år.

Tidigare insatser kring spökgarn i Sverige har inte undersökt vraken i särskilt stor utsträckning, säger Jessica Ångström, ansvarig för Skräpfria hav på Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande. De här resultaten visar att det behövs mer kunskap kring spökgarn vid vrak och att detta kanske till och med är ett problem som ökar.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!