Lägre dödlighet för ekologiska kor

publicerad 5 oktober 2014

Dödligheten hos svenska mjölkkor har ökat under senare år och det kan finnas ett samband med ökad effektivisering i mjölkproduk­tionen, visar forskaren Karin Alvåsen från SLU i sin avhandling.

– Dödligheten i svenska mjölkbesättningar är hög i en internationell jämförelse, och dödligheten ökade under den period jag un­dersökte (2002—2010), säger hon i ett pressmeddelande. Den goda nyheten är att det finns stora skillnader mellan besättningar, och att en stor andel av besättningarna har riktigt låg dödlighet.

Ökad risk finns för kor av rasen Holstein, vid långa kalvningsintervaller, stor besättningsstorlek och låg mjölkproduktion. Om korna bara får rastbete istället för produktionsbete under sommaren ökar dödlig­heten. Ekologiska gårdar har lägre dödlighet än konventionella.


Annonser:


70 procent av korna som dör på gårdarna avlivas och den främsta orsaken uppges vara klöv- och benproblem. Det behövs därför förebyg­gande åtgärder tillsammans med snabb och effektiv behandling för att förbättra klövhälsan, skriver Karin Alvåsen i avhandlingen.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.