Kollaps i Stora barriärrevet

publicerad 21 oktober 2016
Stora barriärrevet

En ”total ekosystemkollaps” är på väg att inträffa i Stora barriärrevet. Fiskarnas avtal minskar drastiskt, och korallerna bleks nu även på vintern, rapporterar The Guardian.

Bristen på fisk var den mest chockerande delen, säger Justin Marshal, chef för det vetenskapliga programmet Coral Watch, som har undersökt reven runt Lizard Island under en vecka i juli.

– I breda termer såg jag mycket mindre än 50 procent av vad som fanns där (innan korallblekningen började). Av visa arter såg jag ingenting alls.

Enligt Marshall är bristen på fisk ett tecken på en fullständig kollaps av ekosystemet. Finns det inte tillräckligt mycket koraller för att skydda och uppbringa mat till fisken blir de tvungna att flytta – eller dö. Och utan många av dessa fiskar blir det svårt för korallerna att återhämta sig.

Marshall blev även förvånad över att korallerna fortsätter att blekas även när södra halvklotets vinter innebär en tillströmming av kallare vatten till Stora barriärrevet.

– Det finns fortfarande koraller som bleks. Det är speciellt märkbart vid Lizard Island där det finns mjuka koraller.

Marshall såg några koraller som återhämtat sig, och en del anemoner som blekts men inte dött. Men enligt hans utvärdering är det mer än 90 procent av korallerna kring ön som har dött, varav många kan vara tusen år gamla.

Årets stora blekning kopplas till den globala uppvärmningen, tillsammans med en stark El Niño som höjt vattentemperaturen över gränsen som korallerna står emot.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


119 100 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.