Miljö

Isbjörnar hotas av ökad parning med grizzlybjörnar

Grizzlybjörn och isbjörn - en allt vanligare korsning

Nyligen sköts en udda björn i Kanada av en jägare. Det var en korsning mellan en isbjörn och en grizzlybjörn. Nu varnar forskare för att om parningarna mellan de två arterna ökar ännu mer så riskerar isbjörnen att försvinna.

Washington Post rapporterar att det är de ökande temperaturen på Arktis som gör att isbjörnen och grizzlybjörnen träffar på varandra allt oftare trots att de tidigare mestadels levt i olika klimatzoner. Detta leder också till att de två björnarterna parar sig med varandra och producerar hybrider, så kallade ”grolar bears” (av engelskans grizzly- och polar bear).
Det handlar om ett flertal hybrider som har påträffats och DNA-testats de senaste åren i Alaska och Kanada och Andrew Derocher, biologiprofessor vid universitetet i Alberta, menar att det är isbjörnen som blir den stora förloraren när de båda arterna blandas.

Jag hatar att säga det, men utifrån ett genetiskt perspektiv så är det ganska sannolikt att grizzlybjörnarna kommer att äta upp isbjörnarna rent genetiskt.

I de fall som undersökts så handlar det främst om grizzlyhanar som tagit sig in i isbjörnarnas habitat och parat sig med isbjörnshonor, men man tror att motsatsen också kommer bli allt vanligare, vilket kommer att skada isbjörnarnas genetiska variation ytterligare. Till detta kommer påstådda klimatförändringar och ett allt mer förgiftat habitat för isbjörnen som också enligt forskarna kommer bidra till dess utdöende.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!