Forskare riktar kritik mot Greta Thunbergs utspel i FN

publicerad 22 oktober 2019
- av Isac Boman

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Bjart Holtsmark som forskar vid Statistiska centralbyrån i Norge kritiserar Greta Thunbergs utspel om att människor dör av klimatförändringarna. Han visar på att det förvisso stämmer att folk avlider av väderrelaterade händelser, men att detta var extremt mycket vanligare förr.

I sitt tal vid FN:s toppmöte den 23 september förklarade Greta Thunberg känslosamt att människor lider och dör av klimatförändringarna. Holtsmark pekar dock i en debattartikel på Expressen att antalet väderrelaterade dödsfall har sjunkit kraftigt de senaste decennierna och att det under det senaste seklet inte har dött så få som det gör nu.

”Vi känner ännu inte hela historien under det decennium vi befinner oss i, och historien visar tydligt att bara en enda händelse kan förändra bilden helt. Men för åren 2011–18 visar statistik från CRED i genomsnitt 13 312 dödsfall i väderrelaterade händelser per år. Sådana siffror bör inte på något sätt bagatelliseras. De vittnar om ofattbara tragedier som främst drabbat fattiga människor. Fortfarande är det ett faktum att antalet dödsfall per år under innevarande årtionde är betydligt lägre än vad vi har sett under tidigare årtionden, och inte minst om vi tillsammans tittar på förra seklet.”

Holtsmark vill också lyfta fram det faktum att det finns betydligt fler människor i världen idag än vad det gjorde tidigare. Mäter man per miljon invånare så har de väderrelaterade dödsfallen sjunkit från 153 till 32 sedan 1900-talets första hälft. Som det ser ut nu kommer siffrorna fortsätta sjunka och slutsatsen blir att ännu färre kommer mista sina liv på grund av vädret.

Mycket tyder på att ökande välstånd har bidragit till att göra oss mindre sårbara. Viktiga faktorer är troligtvis mer robusta byggnader, bättre varningssystem och en bättre utvecklad infrastruktur, även internationellt, som säkerställer att mat, mediciner och annan hjälp snabbare når de drabbade.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!