Föroreningar ger mindre mat

publicerad 16 oktober 2014

Flera studier har visat att högre globala temperaturer kan minska matproduktionen, men de flesta av dem har ignorerat samspelet mellan temperatur och luftföroreningar, i första hand ozon, som är känd för att skada grödor.

Enligt en studie vid Massachusetts Institute of Technology, MIT, kan det samspelet få stor effekt, vilket innebär att man måste ta hänsyn till båda faktorerna när man ska säkerställa matproduktionen.

I studien ingår de fyra viktigaste matgrödorna: ris, vete, majs, samt soja. Tillsammans står de för över hälften av de kalorier som människor intar jorden över. Effekterna kommer att skilja sig starkt mellan regioner och olika grödor påverkas av olika faktorer – vete är mycket känsligt för ozon, medan majs är mer känsligt för värme.

I USA väntas starkare reglering leda till minskande ozonförorening, vilket bör förbättra situationen för grödorna, men enligt forskarna kommer det på andra platser att bero på lokal reglering.

 

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.