Miljö

Flyget större klimatbov än befarat

Publicerad 12 november 2016

Svenskarnas internationella flygresor påverkar klimatet mycket mer än vad som tidigare varit känt. I det underlag som rapporteras till FN och EU uppskattas det totala utsläppet av växthusgaser uppgå till 2,3 miljoner ton för 2014. Men enligt en färsk rapport från Chalmers svarade svenskarnas internationella flygresor för cirka elva miljoner ton det året, ungefär lika mycket som utsläppen från svensk biltrafik samma år.

Den stora skillnaden i resultaten beror på olika sätt att redovisa. Officiell statistik baseras på den mängd flygbränsle som tankas i Sverige och som används till flyg som lämnar Sverige. Chalmersrapporten tar också hänsyn till exempelvis flygresans längd och tankningar utanför Sverige samt även utsläppen på hög höjd för internationella flygningar

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!