Flyget större klimatbov än befarat

Svenskarnas internationella flygresor påverkar klimatet mycket mer än vad som tidigare varit känt. I det underlag som rapporteras till FN och EU uppskattas det totala utsläppet av växthusgaser uppgå till 2,3 miljoner ton för 2014. Men enligt en färsk rapport från Chalmers svarade svenskarnas internationella flygresor för cirka elva miljoner ton det året, ungefär lika mycket som utsläppen från svensk biltrafik samma år.

publicerad 12 november 2016

Den stora skillnaden i resultaten beror på olika sätt att redovisa. Officiell statistik baseras på den mängd flygbränsle som tankas i Sverige och som används till flyg som lämnar Sverige. Chalmersrapporten tar också hänsyn till exempelvis flygresans längd och tankningar utanför Sverige samt även utsläppen på hög höjd för internationella flygningar

 

Artikeln har tidigare publicerats i MiljömagasinetStöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


166 870 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.