Axfood säljer thailändsk kyckling utan att märka ut det på förpackningarna
Foto: montage/myxabyxe/CC BY-NC-SA 2.0

Axfood utelämnar ursprungsland – säljer thailändsk kyckling

Publicerad 11 januari 2017, uppdaterad kl. 11:45

Livsmedelsjätten Axfood utelämnar ursprungsland på thailändsk kyckling. Efter att en rapport från WWF visade att stora mängder antibiotika användes vid uppfödning av kyckling i Thailand meddelade flera kommuner, landsting och köttgrossister att de slutade med köpa in kycklingen.

Axfood fortsätter dock sälja thailändsk kyckling utan att meddela var den kommer ifrån.

Annons:


På Jordbruksaktuellts fråga varför det saknas ursprungsmärkning på just denna varan kommenterar Axfoods presschef Claes Salomonsson att Axfood skriver ut ursprung på allt kött utom kyckling, men att de funderar på att börja skriva ut det även där.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Bertil Andersson

  Jag googlade “ursprungsland märkning” och på livsmedelsverkets sida så fann jag nedanstående text.

  Nötkött, fisk och vissa andra livsmedel som exempelvis honung, frukt och olivolja ska enligt reglerna alltid märkas med ursprung, det vill säga märkningen ska visa var produkterna kommer från. Nytt blir att från och med den första april 2015 måste även kött från gris, lamm, get och fågel märkas med ursprung.

  • Henrik Öhman

   Det är ett aprilskämt liksom resten av den svenska sk ” myndighetsutövningen”.

   • Bertil Andersson

    Dispensen utfärdades kanske över en ordentlig bjudmiddag.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend