Analys av matslöseri

publicerad 19 september 2016

Amerikanska konsumenter kastar runt 20 miljarder kilo mat varje år. Även om de flesta känner sig skyldiga när de kastar mat anser många att det skulle vara svårt att sluta, enligt en studie som publicerades i PLOS ONE.

Forskarna tog fram ett frågeformulär som förra året delades ut till 500 människor som är representativa för befolkningen. Av dessa ansåg 53 procent att matslöseri är ett problem, vilket är tio procent högre än vad som uppmättes i en studie förra året. Det skulle kunna tyda på en ökande medvetenhet, säger Brian Roe, medförfattare till studien.

– Men det är ändå en mycket låg siffra. Om vi kan öka medvetenheten om problemet finns det större möjlighet att konsumenterna gör något för att minska spillet.

Vidare ansåg 68 procent att mat bör kastas när bäst före-datumet har passerat för att undvika matrelaterade sjukdomar, och 59 procent ansåg att visst spill är nödvändigt för att maten ska vara färsk och smakrik.

Genom att studera mönstren i svaren hoppas forskarna kunna komma fram till lösningar för att minska svinnet. Att ta bort bäst före-märkningen skulle till exempel kunna leda till en rejäl minskning, menar forskarna.

 

Artikeln har tidigare publicerats i Miljömagasinet




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.