Allt du behöver veta om gurkört

publicerad 10 januari 2023
- av Markus Andersson

Den lättodlade växten gurkört har historiskt varit känd för att ge mod och lycka. Örten är inte bara vacker att se på utan även en växt som drar till sig bin, kan användas i matlagning och bakning, samt även har vissa medicinska egenskaper.

Gurkört har genom historien blivit känd för att kunna ge lycka, trösta, ge mod samt att driva bort sorgsenhet. På keltiska kallades exempelvis örten för ”borrach”, vilket betyder ”mod” och på walesiska kallades den ”llawenlys” som betyder ”glädjens ört”. I Homeros epos Odysséen är drycken nepenthe, som sägs kunna skänka glömska vid sorg, gjord av gurkört, enligt naturfilosofen Plinius den äldre och botanikern Pedanius Dioskorides.

Till korsfararna brukade man lägga i gurkörtsblommor i en avskedsbägare för att ge dem mod. Även många inom tornerspelen bar blomman broderad på sina sjalar. Modern forskning tyder på att den frigör adrenalin, det mänskliga modets upphov.

Blommans blå färg brukade också ofta användas av målare för jungfru Marias klädsel.

Foto: Birgit Steven-Lahno/Unsplash

Allmän info om gurkört

Gurkört (Borago officinalis) är en art ur familjen strävbladiga växter och kommer från medelhavsområdet. I Sverige infördes växten av munkar under medeltiden och odlas idag som trädgårdsväxt. Den betraktas dock ibland som ogräs då den sprids lätt. Den är ettårig och har en kraftig stjälk.

Hela växten är hårig och bladen kan vara grågröna. Blommorna är blå, men det finns också en vitblommig sort som kallas ”Alba”.

Hur odlar man gurkört?

Örten trivs bäst i solen, men kan också odlas i halvskuggigt läge. Den är lättodlad och kan under våren planteras direkt i jorden. Det fungerar mindre bra i kruka. Gurkört trivs också bra i torrare och mer näringsfattig jord men får den för mycket näring och vatten kan plantorna bli långa och rangliga.

När plantorna är små kan de flyttas med lätthet, men när de vuxit till sig får de djupa rötter och mår inte bra av att flyttas. Gurkört drar till sig bin, humlor och fjärilar och man kan därför med fördel odla den intill exempelvis bönor som kan behöva extra hjälp med pollineringen. Den kan även odlas tillsammans med jordgubbar och smultron för ömsesidig positiv påverkan.

Den kan även användas för att locka bort gräshoppor från exempelvis citronmeliss. Den hjälper även till att ge mer näring till jorden.

Foto: Henry Perks/Unsplash

Gurkört som läkemedel

Örten innehåller kalcium, kalium och mineralsalter och har länge används som medicinalväxt. Än idag används oljan som utvinns ur fröna i läkemedel och kosmetika. Växten kan dock vara allergiframkallande och man bör aldrig konsumera större mängder, eftersom det då finns risk för leverskador. Den ska heller inte konsumeras när man är gravid eller ammar.

Om man tar andra läkemedel bör läkare rådfrågas innan man tar gurkört. Barn bör heller inte konsumera örten.

Ett omslag med avkok på bladen ska kunna hjälpa mot svullnader och blåmärken. Fröna innehåller ett ämne som ska kunna lindra premenstruella besvär, klimakteriebesvär och psoriasis.

Örten ska också kunna verka laxerande vid magbesvär samt lindra bronkit, influensa, artrit och även eksem. Gurkörten verkar även lugnande på nervsystemet vid stress och trauma.

Övriga användningsområden av gurkört

Gurkört har en svag smak av gurka och kan användas i matlagning. Både blad och stjälkar kan användas som spenat. Blommorna används ofta som dekoration vid bakning. Det är också vanligt att frysa in blommorna i isbitar och sedan använda till bål eller drinkar.

Blommorna kan läggas i sallad och då bladen innehåller mineralsalter fungerar de bra i en saltfri kost.

Örten är bra mot torr hy och kan tillsättas i exempelvis en hemmagjord ansiktsmask. Den har också en lätt antiinflammatorisk effekt och fungerar därför bra mot hudirritationer och även som munvatten.

Det går fint att torka örten eller frysa in. Blommorna kan också kanderas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!